lauantai 1. heinäkuuta 2017

Kylmäsavuporo-munavalkuaistäyte litistettyjen uuniperunoiden kera – Külmsuitsupôhjapôdra-kanamunavalgetäidis lamedate ahjukartulitega


Meillä lähikaupassa oli tarjouksessa pakastettua Lapin Lihan kylmäsavustettua pororouhetta. Etelä-Suomessa on poron liha niin kallista, että silloin kun näkee poroa tarjouksessa pitää saman tien ostaa sitä. Päätin valmistaa porosta ja Laitilan kypsennetystä valkuaisesta täytteen litistettyjen uuniperunoiden kera. Laitilan valmis kypsennetty valkuainen oli pehmeä ja herkullinen ja kätevä käyttää nopean ruoan valmistamisella. Uuniperunoiden valmistamisessa olen taas ottanut vähän mallia Jamie Oliverilta. Ilman muuta kannattaa käyttää kuorien kanssa keitettyjä perunoita, koska niiden maku on aivan toinen, koska kuori antaa perunoille maaperän makua. Tuli taas kerran mainio ruoka ja ruokajuomaksi perunoiden ja kylmäsavuporon kanssa sopii erinomaisen hyvin kylmä olut, koska savuporo on suolainen. Minä itse kävin aamupäivällä pitkällä lenkillä Espoon Rantaraitilla ja siksi minä join ruoan kanssa vettä. Syömisen aikana ajattelin, miten hyvät maut kuuluvat Pohjolan keittiöön. Silkka nautintoa! Tämä menee nyt toistamiseksi, ihan kuin sama levy on jäänyt päälle, mutta mainitsen taas kerran, että kokeilemisen arvoinen resepti! Suosittelen valmistaa sitä ruokaa!


2-3 annosta
Valmistus 40 minuuttia + perunoiden keittämisen ja jäähtymisen aika

180 g Laitilan valmiiksi kypsennettyä valkuaista
150 g pakastettua Lapin Lihan kylmäsavustettua pororouhetta
200 g crème fraîche’a
200 g raejuustoa
2 kevätsipulivartta
muutamaa cocktailkurkku
majoneesia maun mukaan
jauhettua mustapippuria
nippu tuoretta timjamia
oliiviöljyä

Perunat:
6 isoa kuoren kanssa keitettyä perunaa
oliiviöljyä
nippu timjamia
6 valkosipulin kynttä
jauhettua pippuria
merisuolaa

villirucolaa
puolukkahilloa
cocktailkurkkua

Sulata pororouhe pakkauksen ohjeen mukaan.
Suihkuta pullosta oliiviöljyä keskikokoisen uunivuoan pohjalle. Kuori keitetyt perunat. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Lisää iso nippu tuoreita timjaminlehtiä, valkosipulia, jauhettua mustapippuria ja ripaus merisuolaa mortteliin. Hienonna aineet ja lisää noin ½ dl oliiviöljyä. Sekoita aineet keskenään, levitä yrttiseosta perunoille ja litistä perinoita leikkuulautalla veitsen leveän puolen alla niin, että niistä tulee vähän litteitä. Aseta perunat uunivuokaan ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes perunat ovat lämpimiä ja saaneet röstipinnan. Paistamisen loppuvaiheessa voit nostaa uunivuoan uunin ylätasolle grillivastuksen alle.


Hienonna kypsennetty valkuainen, kevätsipulin varret, cocktailkurkut ja nippu timjamia ja yhdistä kaikki täytteen aineet kulhossa. Huomioi sitä, että savupororouhe on suolainen ja täyte ei tarvitse enää lisäsuolaa. Voit valuta lorauksen oliiviöljyä täytteen joukkoon, koska savuporo on rasvatonta lihaa ja oliiviöljy antaa pehmeämpää makua.
Tarjoile perunoita ja savuporotäytettä villirucolan, puolukkahillon ja cocktailkurkkujen kera. Voit valuttaa ruoka-annoksen pinnalle oliiviöljyä.

***


Meil lähipoes oli sooduspakkumises külmsuitsupôhjapôdraliha graanuleid müügil. Lôuna-Soomes on pôhjapôdraliha nii kallis, et kui seda näeb sooduspakkumises, siis peab seda kohe ostma. Otsustasin valmistada külmsuitsupôhjapôdrast ja Laitila keedetud kanamunavalgest täidise lamedaks pressitud ahjukartulitega. Laitila valmis küpsetatud kanamunavalge oli hea pehme ja maitsev toode ja seda on hea kasutada sellise kiirelt valmistatava toidu sees. Lamedate kartuli valmistamisel olen jälle vôtnud veidi eeskuju Jamie Oliverilt. Toidus tasub kasutada just koorega keedetud kartuleid, sest kartulikoor annab kartulitele maapinna maitset. Jälle tuli suurepärne toit välja ja toidu kôrvale sobib juua külma ôlut, sest külmsuitsupôhjapôdraliha on soolane. Mina ise ôlut ei joonud, sest käisin enne söömist pikal jalutuskäigul terviserajal, ja jôin toiduga vett. Söömise ajal môtlesin, kui häid maitseid on Pôhjala köögis. See on ainult üks suur nauding! See muutub juba kordamiseks, nagu sama plaat oleks jäänud peale, aga mainin veel kord, et see retsept on proovimist väärt! Soovitan seda toitu valmistada!


2-3 portsjonit
Valmistus 40 minutit + kartulite keetmise ja jahtumise aeg

180 g Laitila valmis keedetud kanamunavalget
150 g Lapin Liha külmsuitsupôhjapôdraliha graanuleid
200 g créme fraîche´t
200 g kodujuustu
2 rohelise sibula vart valge osaga
môned kokteilkurgid
majoneesi
jahvatatud musta pipart
kimp toorest tüümiani
oliiviôli

Kartulid:
6 suurt koorega keedetud kartulit
oliiviôli
kimp värsket tüümiani
6 küüslaugu küünt
jahvatatud musta pipart
meresoola

rucolat
pohlamoosi
kokteilkurke

Sulata pôhjapôdra graanulid pakendi juhendi järgi.
Määri ahjuvormile oliiviôli. Koori keedetud kartulid. Koori ja haki peeneks küüslaugu küüned. Pane kimp tüümiani lehti, küüslauk, jahvatatud must pipar ja veidi meresoola uhmirisse ja peenesta ained uhmris. Lisa ½ dl oliiviôli ja sega ained omavahel läbi. Määri ürdisegu kartulitele ja vajuta kartulid lôikelaual noatera lameda poole all lamedateks. Aseta kartulid ahjuvormi ja küpseta ahju keskisel temperatuuril 200 kraadis 25-30 minutit vôi nii kaua kuni kartulid on pinnalt röstitud. Vôid tôsta küpsemise lôpupoole ahjuvormi ahju ülemisele kôrgusele grillküttekeha alla.


Haki keedetud kanamunavalge, rohelise sibula varred, kokteilkurgid ja kimp tüümianilehti ning pane kôik täidise ained kaussi ja sega need omavahel läbi. Majoneesi vôid lisada maitse järgi. Vôid lisada ka lonksu oliiviôli, sest pôhjapôdraliha on rasvavaba ja oliiviôli annab pehmemat maitset. Serveeri lamedate kartulite, rucolasalati, pohlamoosi ja cockatilkurkidega. Vôid nörutada toiduportsjoni pinnale oliiviôli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...