keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Panna cotta raparperi-appelsiinihillon kera – Panna cotta rabarberi-apelsiinimoosiga


Raparperikauden kunniaksi valmistin Panna cottaa raparperi-appelsiinihillon kera. Panna cotta on sellainen jälkiruoka minkä kanssa sopivat monet marjat ja hedelmät. Appelsiini tuo raparperihilloon lisää kevään raikkautta ja sitrushedelmän makua. Panna cotta tarkoittaa suomeksi keitettyä kermaa. Vaikka Panna cotta jälkiruokana on hyvin helppo valmistaa, kannattaa kiinnittää huomiota just kerman pitkälle keittämiselle miedolla lämmöllä, koska siitä tulee Panna cotalle joustava, aavistuksen kumimainen ja silkkinen – liukas koostumus. Me söimme Panna cottaa raparperi-appelsiinihillon kera ihan tavallisen arkipäivän jälkiruoaksi. Sellaiset hetket tekevät elämästä ylellisen.

4 annosta
Valmistus kaikki yhteensä 40 minuuttia + hillon jäähtymisen ja Panna cotan hyytymisen aika

Raparperi-appelsiinihillo:
4 lyhyempää vartta raparperia
1 appelsiini
1 ½ dl sokeria

Panna cotta:
2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 vaniljatanko

Ensiksi valista raparperi-appelsiinihillo. Huutele, kuori ja paloittele raparperit. Kuori ja paloittelen appelsiini. Nosta kaikki palat pieneen kasariin ja lisää sokeri. Nosta kasari hellan kuumalle levylle ja keitä aineita keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Nosta kasari hellalta ja anna hillolla jäähtyä täysin. Soseuta hillo.

Valmista Panna cotta. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kaada kerma paksupohjaiseen kattilaan. Lisää sokeri. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raavi siemenet veitsen terällä vaniljatangosta ja lisää kerman joukkoon. Laita myös vaniljatanko kerman joukkoon. Keitä kermaa miedolla lämmöllä kermaa lusikalla sekoittaen, että se ei kiehu yli kattilan reunojen, 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä, poista vaniljatanko ja lisää liotetut ja puristetut liivatelehdet sekä sekoita kuuman kerman joukkoon.

Huuhdo pienet annosvuoat kylmällä vedellä ja jaa kerma vuokiin. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä ainakin 3 tuntia.

Kaada kulhoon kuumaa vettä sen verran, että Panna cotan vuoat ovat vedessä reunan asti. (Laita Panna cotat vuorotelleen kuumaan veteen). Nosta vuoat kuumasta vedestä ulos, pyyhi keittiöpyyhkeellä vesi astioilta ja kumoa Panna cotat lautasille. Tarjoile raparperi-appelsiinihillon kera.

***


Rabarberihooaja auks valmistasin Panna cottan rabarberi-apelsiinimoosiga. Panna cotta on selline magustoit, millega sobivad peaaegu kôik marjad ja puuviljad. Apelsin toob rabarberimoosile lisa kevade värskust ja sitruspuuvilja maitset. Rabarber ja apelsin sobivad omavahel kokku. Panna cotta tähendab eesti keeles keedetud koort. Kuigi Panna cotta on lihtne magustoit, tasub pöörata tähelepanu just koore pikale keetmisele, sest just sellest tuleb Panna cottale veidi kummine ja vetruv ning siidiselt libe tekstuur. Me sôime Panna cottat rabarberi-apelsiinimoosiga tavalise argipäeva magustoiduna. Sellised hetked teevad elust luksusliku.

4 portsjonit
Valmistus kôik kokku 40 minutit + moosi jahtumise ja Panna cotta hüüdümise aeg

Rabarberi-apelsinimoos:
4 lühemat rabarberi vart
1 apelsin
1 ½ dl suhkrut

Panna cotta:
2 zelatiinilehte
5 dl rôôska koort
½ dl suhkrut
1 vaniljekaun

Kôigepealt valmista rabarberi-apelsinimoos. Loputa, koori ja tükelda rabarber. Tôsta kôik tükid väiksesse potti ja lisa suhkur. Tôsta pott kuumale pliidile ja keeda aineid keskmisel temperatuuril umbes 10 minutit. Tôsta pott pliidilt ära ja anna moosil mahajahtuda. Tee moosist püree.

Valmista Panna cotta. Pane zelatiinilehed külma vette ligunema. Kalla koor paksupôhjalisse väiksesse potti. Lisa suhkur. Lôika vaniljekaun noa teraga pikuti lahti ja kraabi noa teraga seemned välja ning lisa seemned ja vaniljekaun koore hulka. Keeda aineid madalamal temperatuuril koort aegajalt segades, et koor ei keeks üle poti äärte, 15 minutit. Tôsta pott pliidilt ja vôta vaniljekaun välja. Sega hulka veest välja pressitud ja pehmed zelatiinid ning sega koore sisse.

Loputa väiksed kausid külma vee all ära ja jaga keedetud koor kaussidesse. Anna jahtuda ning tôsta kausid vähemalt 3 tunniks külmkappi tarretuma.

Kalla suuremasse kaussi kuuma vett nii palju, et Panna cotta kausid on ääreni kuuma vee sees. (Pane Panna cotta kuuma vette järjekorras). Anna olla kuumas vees umbes 1 minut. Tôsta Panna cotta kuumast veest välja, pühi köögirätikuga vesi kausilt ära, aseta taldrik kausi peale ja pööra need ümber. Panna cotta kukub taldrikule. Serveeri rabarberi-apelsiinimoosiga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...