sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Maukas kanajauhelihapulla-vihanneskeitto – Maitsev köögiviljasupp kanahakklihapallidega


Päätin täksi viikonlopuksi valmistaa keittoa, koska tuli hirveä keiton himo. Vihanneksista inspiroituna valmistin värikkään vihanneskeiton kanajauhelihapullien kera.

Kanajauhelihapulla-vihanneskeitto tuli maissijyvien, sellerin, palsternakan ja porkkanan ansiosta miellyttävän makeahko. Kanajauhelihapullia kannattaa hieman ruskistaa, koska silloin niillä on kauniimpi pinta ja ruskistaminen antaa keitolle lisämakua. Vihanneksista tulee runsaasti kuitua ja sen vuoksi on keitto täyttävä. Silloin kun haluat ruokaisampaa ateriakertaa, voit syödä keiton juustoleivän kera. Tämä on todella hyvä, täyttävä ja terveellinen keitto. Syömisen jälkeen on hyvää energiaa toimia. Suosittelen!

3 l / noin 6 annosta
Valmistus 1 tunti

Kanajauhelihapullien taikina:
400 g suomalaista kananpojan jauhelihaa
1 kananmuna
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
noin ½ dl korppujauhoja
suolaa
jauhettua mustaa pippuria

oliiviöljyä

2 keskikokoista porkkanaa
noin 100 g palsternakkaa
200 g juuriselleriä
8 pientä perunaa
½ punaista paprikaa
4 vartta varsiselleriä
noin 100 g pakasteherneitä
1 pieni tölkki / 150 g Bonduellen makeita maissijyviä
1 ½ luomu kanakuutiota
10 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
tarvittaessa suolaa

pari vartta kevätsipulia
varsisellerin lehtiä

Ensiksi valmistaa kanajauhelihapullien taikina. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Yhdistä kaikki taikinan aineet kulhossa. Laita kansi kulhon päälle ja nosta taikina jääkaappiin maustumaan.

Kuori ja pilko kaikki juurekset ja vihannekset sekä laita ne kuppeihin. Kaada kattilaan 1,5 l kylmää vettä, nosta kattila kuumalle hellan levylle ja anna nousta kiehumaan. Laita kuumaan veteen porkka-, selleri- ja palsternakkapalat sekä anna kypsyä keskilämmöllä kannen alla muutaman minuutin.

Ota kulho kanajauhelihataikinan kanssa esille ja pyöritä taikinasta samankokoiset pienet pullat. Valuta pullosta runsaasti oliiviöljyä kuumalle pannulle ja ruskista kanalihajauhepullia keskilämmöllä kunnes niiden pinnalle tulee kultainen sävy. Nosta pannu sivuun.

Lisää kattilaan herneet ja maissijyvät, kanaliemikuutio, kokonaisia mustia pippureita ja laakerinlehdet. Anna kypsyä kannan alla muutaman minuutin. Sen jälkeen lisää paprika ja varsiselleri sekä kanajauhelihapullat. Nosta kauhalla keiton lientä pannulle, huuhtele pannu ja kaada liemi takaisin kattilaan. Anna taas nousta keitolla sopivasti kiehumaan ja keitä muutaman minuutin kunnes kanajauhelihapullat ja kaikki vihannekset ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Nosta kauhalla keittoa lautaselle ja ripottele pinnalle hienonnettua kevätsipulia ja varsisellerin lehtiä. Tarjoile juustoleivän kera.

***


Otsustasin selleksi nädalavahetuseks valmistada suppi, sest tuli nii suur supi isu peale. Köögiviljadest inspireerituna valmistasin värvilise köögiviljasupi kanahakklihapallidega.

Köögiviljasupp kanahakklihapallidega tuli veidi magusamaitseline välja tänu maisiteradele, sellerile ja pastinaagile, sest need on veidi magusa maitsega. Kanahakklihapalle tasub enne supi sisse panemist veidi pruunistada, sest siis nad saavad pinnale veidi kuldset ilusat värvi ja see annab lisamaitset supile. Köögiviljadest saab palju kiudaineid ja sellepärast on see supp väga täitev. Siis kui soovid süüa täivama toidukorra, söö suppi juustuleivaga. See on tôeliselt hea, kôhtu täitev ja tervislik supp. Söömise järgi on tegutsemise energiat. Soovitan!

3 l / umbes 6 portsjonit
Valmistus 1 tund

Kanahakklihapallide taigen:
400 g kodumaist kanapoja hakkliha
1 kanamuna
1 väike sibul
1 küüslaugu küüs
umbes ½ dl riivjahu
soola
jahvatatud musta pipart

oliiviôli

2 keskmise suurusega porgandit
umbes 100 g pastinaaki
200 g juursellerit
8 väikest kartulit
½ punast paprikat
4 vart varssellerit
umbes 100 g sügavkülmutatud herneid
1 väike purk / 150 g Bonduelle magusaid maisiterasid
1 ½ mahetoodetud kanaleemekuubikut
10 terapipart
2 loorberilehte
vajaduse korral soola

paar rohelise sibula vart
varsselleri lehti

Kôigepealt valmista kanahakklihapallide taigen. Koori ja haki sibul ja küüslaugu küüs peeneks. Ühenda kôik taigna ained omavahel kausis, sulje kauss kaanega ja tôsta taigen külmkappi maitsestuma.

Koori ja tükelda kôik köögiviljad ja pane need kôik eraldi väikestesse kaussidesse. Kalla potti 1,5 l külma vett, tôsta pott kuumale pliidile ja anna veel tôusta keema. Lisa porgandi-, selleri- ja pastinaagitükid ning anna küpseda kaane all môned minutid.

Vôta kauss kanahakklihataignaga külmkapist esile ja pöörita hakklihast samasuurused pallid. Nôruta oliiviôli kuumale pannile ja pruunista hakklihapalle keskmisel temperatuuril pannil nii palju, et need saavad pinnale kuldset värvi. Tôsta pann kôrvale.

Lisa potti herned ja maisiterad, kanaleemekuubik, terapiprad ja loorberilehed. Anna supil tôusta keema ja anna jälle küpseda keskmisel temperatuuril kaane all môned minutid. Selle järgi lisa paprika- ja varsselleritükid ning kanapallid. Tôsta kulbiga supileent pannile, loputa pann ja kalla leen tagasi potti. Anna supil tôusta keema ja hauduta suppi kaane all kuni kôik köögiviljad ja kanahakklihapallid on küpsed. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola.

Tôsta kulbiga suppi taldrikule ja raputa pinnale hakitud rohelist sibulat ja varsselleri lehti. Serveeri juustuleivaga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...