maanantai 1. elokuuta 2016

Kirkas seiti-fenkolikeitto - Kirka leemega saida-apteegitillisupp


Kävin eilen kahden tunnin kävelylenkillä pitkin Espoon Rantaraittia ja olisin kävellyt vielä kauemmin, mutta ukkoskuuro tuli päälle. Koska minulla oli kuntoiluviikonloppu, valmistin helppoa, nopeasti valmistuvaa ja kevyttä seiti-fenkolikeittoa. Fenkoli sopii kalan kanssa hyvin ja suosittelen sitä pikkaisen pannulla oliiviöljyssä kypsentää ennen keittoon laittamista, koska silloin tulee keitolle pehmeämpi maku. Tuli perushyvä kalakeitto ja toki jos on kokonaista avattua kalaa ja fileoidaan se itse, silloin kalan päästä ja selkäruodosta voi valmistaa hyvän kalakeittopohjan, mutta minä halusin tällä kertaa nopeaa tulosta.

2 l
Valmistus 30 minuuttia

1 l kylmää vettä
2 keskikokoista porkkanaa
4 perunaa
1 keskikokoinen fenkoli
1 pieni sipuli
400 g pakastettuja seitifileitä
oliiviöljyä
7 kokonaista pippuria
2 laakerinlehteä
1 luomukasviskuutio
nippu lehtipersiljaa
nokare voita

Sulata pakasteseiti pakkauksen ohjeen mukaan, leikkaa fileet paloiksi ja nosta lautaselle. Kuori ja paloittele porkkanat, perunat ja sipuli. Nosta kaikki juurekset eri lautasille. Leikkaa fenkolilta vihreät oksat pois, suikaloi fenkoli ja kypsennä yhdessä sipulin kanssa muutamaa minuuttia öljyssä kuumalla paistinpannulla.

Kaada vesi kattilaan, nosta kattila kuumalle levylle ja silloin kun vesi on noussut kiehumaan, laita kattilaan ensiksi porkkanapalat ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää fenkoli, sipuli, peruna, laakerinlehdet, pippuri ja kasvisliemikuutio. Anna keitolla kypsyä kannen alla keskilämmöllä kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää seitipalat ja anna kypsyä lisää kunnes kala on valkoinen ja kypsä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää voinokare ja hienonnettu lehtipersilja ja fenkolin vihreät oksat.

***

Jalutasin eile piki Espoo randa kulgeval terviserajal ja oleksin veelgi kauem kôndinud, aga äiksepilv tuli peale. Kuna minul oli treeningnädalavahetus, siis valmistasin lihtsat, kiiresti valmistuvat ja kerget saida-apteegitillisuppi. Apteegitill sobib kalaga hästi kokku, aga ma soovitan seda enne suppi panemist kuumal pannil ôlis veidi küpsetada, sest siis tuleb supile pehmem maitse. Tuli selline hea kalasupp ja muidugi siis kui on terve kala ja fileerid selle kodus, siis saab kala peast ja selgroost teha kalasupipôhja.

2 l
Valmistus 30 minutit

1 l külma vett
2 keskmise suurusega porgandit
4 kartulit
1 keskmise suurusega apteegitill
1 väike sibul
400 g sügavkülmutatud saida fileesid
oliiviôli
7 musta pipra tera
2 loorberilehte
1 mahetoodetud juurviljaleeme kuubik
kimp lehtpeterselli
tükk vôid

Sulata sügavkülmutatud saida pakendi juhendi järgi, lôika tükkideks ja pane taldrikule. Koori ja tükelda porgandid, kartulid ja sibul. Tôsta kôik juurviljad taldrikule. Lôika apteegitillilt rohelised oksad ära ja lôika apteegitill ôhukesteks sektoriteks ja küpseta neid koos sibulaga môned minutid ôlis kuumal pannil.

Kalla vesi potti, tôsta pott kuumale pliidile ja siis kui vesi on tôusnud keema, pane potti keema kôigepealt porganditükid ja keeda paar minuutit. Lisa apteegitill, sibul, kartul, loorberilehed, pipar ja juurviljaleeme kuubik. Anna keeda kaane all keskmisel temperatuuril kuni juurviljad on pehmed. Lisa kala ja anna keeda kuni kalaliha on valge. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola. Lisa vôitükk, hakitud petersell ja apteegitilli oksad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...