sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Latva-artisokka-feta-sardiinipiiras – Artishoki-feta-sardiinipirukas


Olin ostanut tarjouksesta artisokan sydämiä suolaliemessä ja piti miettiä, mitä niistä valmistan. Minulla on melkein aina sardiinirasia keittiön kaapissa ja katsoin vielä, mitä kaapeissa löytyy ja mitä pitää ostaa lisää sekä lopuksi päätin leipoa latva-artisokka-feta-sardiinipiiraan. Täytteen suhteita voi säätää maun mukaan, esim. enemmän sardiineja ja vähemmän fetaa ja latva-artisokkaa. Päätinkin, että seuraavalla kerralla laitan täytteeksi kaksi peltirasiallista sardiineja ja vähemmän fetaa ja latva-artiskokkaa, koska viimeiset ovat happamia ja suolaisia. Pitää laittaa täytteeseen enemmän rasvaisia ja miedon makuisia sardiineja tasapainottamaan makua. Silti, tuli hyvä piiras.


8 isoa palaa
Valmistus 45 minuuttia

pala voita
380 g / 1 paketti Myllyn Paras pyöreää piirakkataikinaa suolaiseen leivontaan
240 g / 1 tölkki artisokan sydämiä suolaliemessä
200 g kreikkalaista fetaa
90 g / 1 rasia sardiineja öljyssä

Täyte:
2 munaa
2 dl kermaa
ripaus kuivattua timjamia
ripaus kuivattua basilikaa
ripaus suolaa
½ rkl sitruunamehua
½ chilipalkoa

Voitele piirakkavuoka (halkaisija 28 cm). Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan ja painele taikina vuokaan.

Huuhtele kylmän veden alla latva-artisokka ja leikkaa palat neljäksi. Leikkaa feta kuutioiksi. Siivilöi ja paloittele sardiinit. Laita kaikki ainesosat lautaselle.

Vatkaa kulhossa rikot munat, lisää kerma ja mausteet sekä sekoita joukkon. Poista chilipalkosta siemenet ja hienonna chili.

Lato latva-artisokka, feta ja sardiini taikinan pohjalle ja kaada päälle kerma-munaseos. Ripottele pinnalle hienonnettua chiliä.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä. Piiras on silloin kypsä kun sen keskiosa on tiivis. Anna hieman jäähtyä ja tarjoile.

***


Olin ostnud sooduspakkumisest artishokkia soolaleemes ja nüüd môtlesin, et mida ma sellest valmistan. Minul on peaaegu alati sardiine kodus ja vaatasin veel köögi kappides ringi, mida sobivat leidub ja mida peab juurde ostma ning lôpuks otsustasin küpsetada artishoki-feta-sardiinipirukat. Täidise suhteid vôib ise reguleerida oma maitse järgi, näiteks rohkem sardiine ja vähem fetat ja artishokki. Nii ma otsustasingi järgmisel korral panna täidisesse rohkem sardiine ja vähem fetat ja artishokki, sest viimastel on hapu ja soolane maitse ning rasvased ja maheda maitsega sardiinid tasakaalustavad seda. Sellegipoolest, tuli hea pirukas.

8 suurt tükki
Valmistus 45 minutit

tükk vôid
380 g / 1 pakend Myllyn Paras ümargust pirukatainast soolaste küpsetiste jaoks
240 g / 1 purk artishoki südameid soolaleemes
200 g kreeka fetajuustu
90 g / 1 karp sardiine ôlis

Täidis:
2 muna
2 dl koort
veidi kuivatatud tüümiani
veidi kuivatatud basiilikut
veidi soola
½ sl sidrunimahla
½ chilikauna

Määri pirukavormile (läbimôôt 28 cm) vôi. Sulata pirukatainas pakendu juhendi järgi ja vajuta sulanud taigen vormi pôhjale.

Loputa artishokisüdamed külma vee all, nôruta kuivaks ja lôika artishokit neljaks. Lôika feta kuubikuteks. Nôruta sardiinid ôlist välja ja tükelda sardiinid. Pane kôik koostisosad taldrikutele.

Klopi kausis kanamunad ja koor omavahel läbi, lisa maitseained ja sega koore-munasegu sisse. Eemalda chilikaunast seemned ja haki chili.

Lao artishoki tükid, feta ja sardiinid taigna pôhjale ja kalla muna-kooresegu peale. Raputa pinnale chili.

Küpseta ahju alumisel kôrgusel 200 kraadis umbes 30 minutit vôi nii kaua kuni pirukas on küps. Siis on pirukas küps kui see on keskelt tihe ja hüübinud. Anna natuke aega jahtuda ja serveeri.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen piiras. Käyttökelpoinen monine variaatioineen.
    Pirteitä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Täytteeksi voi keksiä mitä vaan. Kevättä jo ilmassa!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...