torstai 10. joulukuuta 2015

Uunissa paistetut hanhenkoivet, punaviini-karpalokastike – Ahjus küpsetatud hanekoivad, punase veini ja jôhvikakaste


Meillä oli lähikaupassa myynnissä Hauhalan kokonaista hanhea, hanhen koipireisiä ja hanhen rintafileitä. Olisin niin mielellään halunnut ostaa kokonaisen hanhen ja valmistaa täytettyä hanhea, mutta se oli liian iso meidän pikkuperhettä varten. Sitä voi valmistaa silloin kun on suurempi porukka pöydän takana syömässä. Ostin hanhenkoivet ja valmistin niiden kanssa punaviini-karpalokastiketta, ruusukaaleja manteleiden kera ja perunamuusia. Tuli erittäin onnistunut kokonaisuus. Resepti on hyvin helppo, vaikka ruoan valmistus kestää. Ruusukaalien resepti tulee seuraavana.


2 annosta
Valmistus noin 2 tuntia ja 30 minuuttia

2 kpl / 900 g hanhen koipireisiä

Kastike:
1 dl karpaloita
1 keskikokonen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua timjamia
10 kokonaista pippuria
suolaa
2 laakerinlehteä
3 dl punaviiniä
4 dl kylmää vettä
noin 4 rkl ruokosokerisiirappia

vaaleaa Maizenaa

Ota hanhen koipireidet 30 tuntia ennen valmistusta huoneen lämpöön. Puhdista hanhenkoivet pienistä sulista, leikkaa rasvaiseen osaan viillot ja aseta koivet ison uunivuoan pohjalle. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet sekä nosta uunivuokaan. Lisää kaikki kastikkeen ainesosat paitsi ruokosokerisiirappi ja Maizenaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 1 tunti ja käännä koipireisien puoli sekä jatkaa paistamista vielä 1 tunti. Silloin kun lihaa alkaa ruskistua, valuta koipireisien pinnalle siirappia. Paista vielä 30 minuuttia tai kunnes liha on pehmeä ja kypsä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kun koipireisien pinta alkaa paistumisen aikana palamaan, sammuta uunin ylävastus. Nosta koipireidet vadille ja peitä foliolla tarjoilun saakka.

Siivilöi liemi kulhoon ja kuori lusikalla ylimääräinen rasva pois. Kaada liemi pieneen kasariin ja aseta kasari hellan kuumalle levylle. Silloin kastike alkaa kuplia lisää Maizenaa kastiketta jatkuvasti vispilällä sekoittaen kunnes kastike paksuuntuu. Kaada kastike tarjoilukulhoon.

***


Meil oli lähipoes müügil terve hani, hane rintafileesid ja koibi. Oleksin meeleldi ostnud terve hane, et valmistada täidetud hanet, aga see oli liiga suur meie väikse pere jaoks ja lükkasin ostu edasi päevale, kui suurem seltskond laua ääres söömas. Ostsin lôpuks hanekoivad ja valmistasin nendega koos punase veini ja jôhvikakastet, rooskapsast mandlitega ja kartuliputru. Tuli väga maitsev kooslus. See retsept on väga lihtne, kuigi toidu valmistus vôtab aega. Rooskapsa retsept tuleb järgmisena.

2 portsjonit
Valmistus umbes 2 tundi ja 30 minutit

900 g / 2 hanekoiba

Kaste:
1 dl jôhvikaid
1 keskmine sibul
2 küüslaugu küünt
1 tl kuivatatud tüümiani
10 musta terapipart
soola
2 loorberilehte
3 dl punast veini
4 dl külma vett
umbes 4 sl roosuhkurusiirupit

valget kastme paksendajat

Vôta hane koivad 30 minutit enne valmistamist toa temperatuurile. Puhasta hane koivad väikestest sulgedest puhtaks, lôika rasvasesse ossa viilud ja aseta koivad suure ahjuvormi pôhjale. Koori ja haki sibulad ja küüslaugu küüned ning tôsta need ahjuvormi. Lisa kôik kastme koostisosad välja arvatud roosuhkrusiirup ja kastme paksendaja.


Küpseta ahju keskmisel temperatuuril 200 kraadis 1 tund ja pööra koibadele teine pool ning küpseta veel 1 tund. Siis kui liha hakkab pruunistuma nôruta koibade pinnale siirupit. Küpseta veel 30 minutit vôi nii kaua kuni liha on pehme ja küps. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kui koivad hakkavad küpsemise ajal liiga pinnalt kôrbema lülita ahju ülatemperatuur välja. Tôsta koivad sügavale kandikule ja kata fooliumiga serveerimise alguseni.

Kurna leem suurde kaussi, koori lusikaga üleliigne rasv pealt ära ja kalla leem väiksesse potti. Tôsta pott kuumale pliidile ja siis kui leem tôuseb vaikselt keema lisa valge kastme pakendaja kastet vispliga pidevalt segades kuni kaste muutub sobivalt paksuks. Kalla kaste serveerimiskaussi.

2 kommenttia:

  1. No huh huh, nyt on herkkua! Tein juuri itsekin karpalo-punaviinikastiketta ja oli kyllä hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä herkkua. Karpalo ja hanhi sopivat yhteen, koska hanhi on kuin riistä ja on rasvainen liha, mistä kyllä rasva sulaa ulos, mutta hapan karpalo tasoittaa makua. Ja siitä liemestä punaviinin kera tulee kyllä erinomainen kastike. Nauroin, että kaikki ruosteen väriset kastikkeet ovat erinomaisia.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...