sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Lihapullakeitto – Hakklihapallisupp


Naudan ydinluun kanssa kunnon lihapullakeiton valmistaminen kestää. Varaa sitä varten kokonainen aamupäivä ja lounas sekä joskus kannattaa ottaa se mahtava työ päivän aikatauluun, koska mielestäni sellainen lihakeitto on ikivihreä kotiruoka ja lopputulos kruunaa ison työn. Kotona valmistetusta lihaliemestä keitto on hyvin ravinteikas ja vatsassa sekä koko elimistössä on syömisen jälkeen tasapainoinen hyvä olo. Nyt on jo marketeissa myynnissä tuoreita kotimaisia vihanneksia ja niistä tulee keitolle tuoretta ja vähän makeaa makua. Suosittelen.

4 l
4 tuntia

Lihaliemi:
1,3 kg naudan ydinluuta
3 l kylmää vettä
3 kevätsipulin vartta + valkoiset osat
iso nippu persiljaa
10 kokonaista mustapippuria
3 laakerinlehteä
merisuolaa

500 g pestyjä varhaisperunoita
5 varhaisporkkanaa
2 kpl / 200 g palsternakkaa
2 iso kourallista sokeriherneitä / 2 dl tuoreita herneitä

Jauhelihataikina:
600 g naudan jauhelihaa
noin ½ dl korppujauhoa
2 kananmunaa
jauhettua mustapippuria
suolaa
loraus kylmää vettä
1 kevätsipulin vaalea osa
halutessasi yksi valkosipulin kynsi

oliiviöljyä

4 dl kylmää vettä
kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä
hienonnettua persiljaa

Kaada 3 l kylmää vettä isoon kattilaan ja laita naudan ydinluu veteen kattilaan. Nosta kattila kuumalle hellan levylle keskilämmölle ja laita kansi kattilan päälle. Käy katsomassa, milloin vaahto alkaa nousta veden pinnalle sekä kuori vaahtoa reikäkauhalla pinnalta pois näin kauan kunnes sitä nousee pinnalle. Lisää kokonaiset pippurit, laakerinlehdet, nippu persiljaa ja paloiksi leikatut kevätsipulin varret sekä keitä lientä sopivalla keskilämmöllä kannen alla kunnes rusto ja liha on ydinluun ympäriltä kypsä ja liemellä on vahva lihaliemen makua (lihaliemen valmistus 2 tuntia ja 30 minuuttia). Nosta kattila levyltä ja nosta luu liemestä ulos sekä siivilöi liemi. Kaada siivilöity lihaliemi takaisin kattilaan ja lisää noin 4 dl kylmää vettä kattilaan sekä aseta kattila takaisin levylle.

Lihaliemen valmistamisen aikana huuhtele varhaisperunat ja porkkanat sekä paloittele ne. Kuori palsternakat ja paloittele myös ne. Puhdista sokeriherneet ja laita puhdistetut herneet pieneen kulhoon.

Ensiksi laita lihaliemeen porkkana- ja palsternakkapalat ja anna kypsyä noin pari-kolme minuuttia kannen alla keskilämmöllä. Lisää perunapalat ja anna kypsyä kunnes peruna on melkein pehmeä. Viimeisenä lisää joukkoon herneet.

Sen aikana kun vihannekset kypsyvät valmista jauhelihataikina sekoittamalla ainesosat isossa kulhossa ja pyörittele jauhelihataikinasta golfpallon kokoiset jauhelihapullat. Ruskista lihapullia kuumalla paistinpannulla oliiviöljyssä molemmin puolin sekä nosta lihapullat kattilaan keittoliemeen ja kuori taas vaahtoa reikäkauhalla kunnes sitä enää ei nouse pinnalle. Isolla lusikalla kuori pinnalta ylimääräinen rasva pois. Lisää muutama kokonainen mustapippuri ja 2 laakerinlehteä sekä anna keitolla kypsyä sopivalla keskilämmöllä kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeisenä lisää hienonnettu persilja.

***


Veise luuüdikondiga valmistatud hakklihapallisupi valmistamine vôtab aega. Broneeri selle jaoks üks hommiku- ja lôunapoolik oma kalendris, aga vahetevahel tasub selline töö ette vôtta, sest minu arust on selline lihasupp aegumatu klassik ja lôpptulemus kroonid kogu vaeva nägemise ära. Kodus valmistatud lihaleemest valmistatud supp on väga toitev ja kôhus ning kogu organismis on söömise järgi hea tasakaalukas tunne. Nüüd on marketites müügil värskeid kodumaiseid juurvilju ja neist tuleb supile värsket ja veidi magusat maitset. Soovitan.


4 l
4 tundi

Lihaleem:
1,3 kg veise konti luuüdiga
3 l külma vett
3 rohelise sibula vart valgete osadega
suur kimp peterselli
10 musta pipra tera
3 loorberilehte
meresoola

500 g pestud värskeid kartuleid
5 värsket porgandit
2 tk / 200 g pastinaakki
2 suur peotäit suhkruhernekaunu / 2 dl värskeid herneid

Hakklihataigen:
600 g veise hakkliha
umbes ½ dl riivsaia
2 kanamuna
jahvatatud musta piprt
soola
lonks külma vett
1 rohelise sibula valge osa
soovi korral üks küüslaugu küüs

oliiviôli

4 dl külma vett
musta pipra terasid
2 loorberilehte
hakitud peterselli

Kalla 3 l külma vett suurde kastrulisse ja pane suur supikont vette. Tôsta kastrul keskmise temperatuuriga pliidi plaadile ja pane kaas kastruli peale. Käi vaatamas, millal vaht hakkab vee pinnale tôusma ja koori vahtu vahukulbiga pinnalt nii kaua kuni seda enam ei tule. Lisa pipraterad, loorberilehed, sool, kimp peterselli ja tükkideks lôigatud rohelise sibula varred ning keeda leent keskmisel temperatuuril kaane all kuni liha ja kôôlused kondi ümbert on pehmed ja oled saanud tugeva maitsega lihaleeme ( lihaleeme keetmine 2 tundi ja 30 minutit). Vôta supikont kastrulist välja ja kurna leen ära. Kalla puhas lihaleem kastrulisse tagasi ja lisa 4 dl külma vett ja aseta kastrul tagasi pliidile.

Lihaleeme valmistamise ajal loputa värske kartul ja porgandid ning tükelda need. Koori pastinaagid ja tükelda ka need. Puhasta suhkruherned ja pane puhastatud herned väiksesse kaussi.

Kôigepealt pane kartrulisse lihaleeme sisse porgandid ja pastinaak ja keeda keskmisel temparatuuril kaane all kaks-kolm minuutit. Lisa kartul ja anna küpseda kuni kartul on poolpehme. Viimaks lisa herned.

Siis kui juurviljad keevad, valmista hakklihapallide taigen segades suures kausis taigna koostisosad omavahel läbi ning keeruta taignast golfpallide suurused hakklihapallid. Pruunista hakklihapalle kuumal pannil oliivôlis môlemalt poolt ning tôsta hakklihapallid kastrulisse. Siis kui supi leeme pinnale hakkab tôusma vahtu, koori jälle vaht vahukulbiga ära. Koori suure lusikaga üleliigne rasv supi pinnalt ära. Lisa pipraterad, loorberilehed ning anna supil keeda keskmisel temperatuuril kuni hakklihapallid on küpsed ja tôusnud supi pinnale. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola. Viimasena lisa hakitud petersell.

2 kommenttia:

  1. Vanhanajan lihalientä ja siihen tehty ruoka ei voi olla muuta kuin herkullista.
    Aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin ikivihreä. Valmistin keiton uudella tavalla jauhelihapullien kera. Hyvää heinäkuun loppuviikkoa!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...