torstai 30. huhtikuuta 2015

Juustoinen parsasosekeitto - Juustune sparglipüreesupp


Hyvää Vappua! Minulta ei tule mitään sen kummallisempaa Vappu-postausta, mutta keväistä juustoista parsasosekeittoa olen valmistanut ja siitä teille ohje.

2-3 annosta
Valmistus 30 minuuttia

loraus oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 luomulihakuutio
3 dl vettä
500 g vihreää parsaa
jauhettua mustaa pippuria
3,3 dl ruokakermaa
75 g emmental-mozzarella juustoraastetta
pala sinihomejuustoa

Yrttiöljy:
nippu rosmariinin lehtiä
nippu timjamin lehtiä
merisuolaa
loraus oliiviöljyä

Hienonna rosmariinin lehdet pieniksi paloiksi ja laita se mortteliin. Lisää timjamin lehdet ja suola sekä hienonna aineet keskenään. Lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita aineet keskenään. Anna yrttiöljyllä maustua siks aikaa kunnes valmistat keittoa.

Kuori sipulit ja leikkaa viipaleiksi. Laita kattila kuumalle hellan levylle ja kaada kattilaan loraus oliiviöljyä. Kun öljy on kuuma, lisää sipulit ja kuumenna niitä kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää lihaliemikuutio ja kuumenna molempia hetken ajan kuumassa öljyssä. Lisää vesi ja anna keittopohjalla poreilla keskilämmöllä muutaman minuutin.

Leikkaa parsoista 1-2 cm tyvestä kova kuivunut osa pois. Huuhtele parsat kylmässä vedessä. Kuori parsatangot varren puolivälistä juureen ja nuoria tuoreita ei tarvitse muuta kuin kevyesti rapsuttaa. Leikkaa parsatangot paloiksi, lisää parsa kattilaan, mausta pippurilla ja keitä ne keskilämmöllä keittopohjassa pehmeiksi. Nosta kattila levyltä ja soseuta sauvasekoittimella aineet. Nosta kattila takaisin levylle ja lisää kerma, juustoraaste ja murennettu sinihomejuusto. Anna keitolla poreilla miedolla lämmöllä kunnes juusto on sulanut ja keitosta on tullut sakea.

Tarjoile yrttisen öljyn, tuoreen sämpylän ja viileän oluen kera.

***

Häid Maipühi! Minult ei tule nüüd Soome Vappu-teemalist postitust, aga kord valmistasin kevade esimestest sparglitest püreesuppi ja siin teile sellest retsept.

2-3 portsjonit
Valmistus 30 minutit

lonks oliiviôli
2 shalottisibulat
1 mahetoodetud lihaleemekuubik
3 dl vett
500 g rohelist sparglit
jahvatatud musta pipart
3,3 dl toidukoort
75 g riivitud emmentali-mozzarellajuustu
tükk sinihallitusjuustu

Ürdiôli:
kimp rosmariinilehti
kimp tüümianilehti
meresoola
lonks oliiviôli

Haki rosmariinilehed ja pane need uhmrisse. Lisa tüümianilehed ja sool ning peenesta ained uhmris. Lisa oliiviôli ja sega ained omavahel läbi ning jäta ürdiôli maitsestuma kuni valmistad suppi.

Koori sibul ja lôika viiludeks. Pane pott kuumale pliidile ja kalla potipôhja lonks oliiviôli. Kui ôli on kuumenenud, lisa sibul ja kuumuta see läbipaistvaks. Lisa lihaleemekuubik ja kuumuta aineid poti pôhjas. Lisa vesi ja anna ainetel keeda keskmisel temperatuuril môned minutid.

Lôika sparglivartelt kuivanud puised otsad ära, loputa sparglid vee all ära ja koori tüved. Noori ja värskeid spargleid ei ole vaja koorida. Tükelda sparglid ja tôsta potti. Maitsesta pipraga ja anna sparglitel keeda pehmeks. Tôsta pott pliidilt kôrvale ning valmista saumikseriga ühtlane püree. Tôsta pott tagasi pliidile ja lisa koor, riivitud juust ja murendatud sinihallitusjuust. Anna supil keeda madalal temperatuuril kuni juust on sulanud ja püreesupp on muutunud paksuks.

Serveeri värske leiva, ürdiôli ja külma ôllega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...