sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kermainen herkkusienikastike – Koorene shampinjonikaste

Söin kermaista herkkusienikastiketta porsaan sisäfileen kera. Ostin kerran Stockmannilta tuubin valmis yrttiseosta Italian Herbs (sisältää mm. oreganoa, rosmariinia, basilikaa, kynteliä, meiramia, timjamia ja salviaa). Ajattelin kokeilla sitä tällä kertaa. Hieroin yrttiseosta, suolaa ja jauhettua mustapippuria sisäfileen pinnalle, ruskistin fileen kuumalla voipannulla ja kypsensin sen uunissa HK:n lihakoulun ohjeiden mukaan. Olen aikaisemmin noudattanut niitä ohjeita ja sisäfilee on onnistunut aina hyvin. Siivilöin pannulla olevan yrttisen rasvan, koska siinä oli kuitenkin jonkun verran palannut töhnää ja se ei ole terveellistä. Kaadoin puhtaan rasvan takaisin pannulle ja valmistin kastikkeen. Lopuksi lisäsin vielä foliosta (missä filee oli vetäytynyt) lihaliemen kastikkeen joukkoon. Tuli aivan taivaallinen paksu ihana maukas kastike. Suosittelen! Jos sinulla ei ole Italian Herbs valmisyrttiseosta, silloin voit lisätä kastikkeen joukkoon tuoreita italialaisia yrttejä.


2-3 annosta
Valmistus 20 minuuttia

nokare voita
lihan ruskistamisen maustevoita (katso ylhäällä kuvaus)
200 g viljeltyjä herkkusieniä
2 keltasipulia
3,3 dl ruokakermaa
1 tl sinappia
1 tl Italian Herbs yrttiseosta tai sopivia yrttejä hienonnettuna
ripaus suolaa
jauhettua mustapippuria
sisäfileen paistolientä (katso ylhäällä kuvaus)

Puhdista keittiösudilla herkkusienet mullasta sekä leikkaa ne halki (minulla olivat pienet herkkusienet). Kuori sipulit ja leikkaa ne suikaleiksi. Laita molemmat kuumalle voipannulle ja kypsennä niitä kunnes ne ovat saaneet pinnalle kultaista sävyä. Kaada pannulle kerma ja lisää mausteet. Sekoita kaikki keskenään sekä anna kastikkeella rauhassa kypsyä keskilämmöllä kunnes kastike on ihanan paksu ja herkkusienet kypsiä. Viimeisenä sekoita joukkoon foliosta lihaliemi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Sopii liharuokien ja keitettyjen perunoiden kera.

***

Sôin koorest shampinjonikastet pôrsa sisefileega. Ükskord ostsin Stockmannilt tuubi valmis ürdisegu Italian Herbs (sisaldab mh. punet, rosmariini, basiilikut, tüümianit ja salveid). Môtlesin nüüd seda kasutada. Hôôrusin ürdisegu, soola ja jahvatatud musta pipart sisefilee pinnale, pruunistasin filee neljalt küljelt kuumal vôipannil ära ja küpsetasin filee HK lihakooli juhendite järgi. Olen ka varem nende järgi liha valmistanud ja alati ônnestunud. Kurnasin liha pruunistamise rasva ära, sest selles oli kôrbenud ürtti ja minu arust kôrbenud osad ei ole tervisele kasulikud. Kurnatud puhta rasva kallasin pannile tagasi ja valmistasin selles kastme. Lôpuks lisasin ka fooliumist lihaleeme (sisefilee oli vedamas fooliumi sees) kastme hulka. Tuli taevalik paks ja maitsev kaste. Soovitan! Kui sinul ei ole Italian Herbs ürdisegu, siis vôid kastme sisse panna sobivaid hakitud ürte.


2-3 portsjonit
Valmistus 20 minutit

tükk vôid
liha pruunistamise maitsevôid (vaata eelpool kirjeldust)
200 g viljeldud shampinjone
2 mugulsibulat
3,3 dl toidukoort
1 tl sinepit
1 tl Italian Herbs ürdisegu vôi sobivaid hakitud ürte
veidi soola
jahvatatud musta pipart
sisefilee küpsetmise leent (vaata eelpool kirjeldust)

Puhasta köögipintsiliga sampinjonid mullast ära ja lôika need pooleks (minul olid väiksed shampinjonid). Koori sibulad ja lôika need viiludeks. Pane môlemad kuumale vôipannile ja küpseta neid kuni need on saanud pinnale veidi kuldset värvi. Kalla pannile koor ja lisa maitseained ning sega ained omavahel läbi. Anna kastmel haududa keskmisel temperatuuril kuni kaste on paks ja shampinjonid pehmed. Viimasena lisa fooliumist lihaleen. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral maitseaineid.

Sobib lihatoitude ja keedetud kartulitega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...