maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kesäillan salaatti – Suveôhtu salat


Kesäillaksi voi valmistaa hienomman salaatin, millä on moniuloitteinen makumaailma. Se tekee salaatista juhlavamman ja mielenkiintoisemman. Tämä on suuntaa antava ohje, koska salaatin pohjaksi voi laittaa erilaisia salaatteja ja erilaista keitettyä kuviopastaa. Salaatissa voi olla sitä tavanomaista makeaa melonia tai vesimelonia, mutta minä valitsin tällä kertaa pehmeitä ja makeita aprikooseja. Voi olla myös makeita ja pehmeitä persikoita. Yhtenä juustona voi käyttää mietoa mozzarellaa, mutta minä halusin kokeilla ricotta-juustoa ja mielestäni se sopii salaattiin hyvin ja antaa sille ihanaa pehmeää samettista sävyä. Toisena juustona voimakas ja suolainen pecorino-juusto taas antaa ricotalle vastapainoa. Salaatissa on myös kaksi kastiketta, yrtti-öljy- ja tumma balsamikastike. Valmista yrtti-öljykastike voimakasmakuinen. Sellainen, mikä antaa kunnon potkun pastalle ja älä pelkää, rosmariini ja basilika sopivat mansikan ja aprikoosin kanssa hyvin yhteen. Yllätä itseäsi ja ystäviäsi upealla kesäillan salaatilla!

4 annosta
Valmistus 20 minuuttia

70 g salaattisekoitusta (rucolaa, pinaattia, punamangoldia)
200 g kuviopastaa
oliiviöljyä
suolaa

Yrtti-öljykastike:
3 rosmariinioksan lehtiä
iso nippu basilikan lehtiä
jauhettua mustapippuria
merisuolaa
noin ½ dl oliiviöljyä
sitruunamehua

noin 170 g ricotta-juustoa
90 g / 9 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
6 isoa mansikkaa
2 isoa aprikoosia
pecorino-juuston lastuja
tummaa balsamikastiketta
basilikan lehtiä koristelua varten
rosmariinioksia koristelua varten

Huuhtele salaatti veden alla ja kuivaa se salaattilingolla. Aseta salaatti syvälle salaattilautaselle.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan oliiviöljyllä ja suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja huuhtele pasta siivilässä kylmän veden alla. Siivilöi vesi pois ja kaada pasta kulhoon.

Hienonna rosmariini ja basilika sekä laita mortteliin. Lisää merisuola ja jauhettu mustapippuri. Hienonna ne morttelissa, koska silloin yrttien aromit irtoavat hyvin. Kaada joukkoon oliiviöljy ja loraus sitruunamehua sekä sekoita aineet keskenään. Kaada yrtti-öljyseos pastan joukkoon ja sekoita aineet kulhossa keskenään. Kaada pasta salaatin päälle ja levitä se sinne.

Tee jokaisesta pekoniviipaleesta viuhkan muoto ja aseta ne pastan päälle lautaselle ympyrän muotoon. Leikkaa ricotasta ohuet lohkot ja aseta ne kinkkujen väliin.

Huuhtele mansikat, leikkaa kannat pois ja leikkaa mansikat paloiksi. Huuhtele myös aprikoosit, leikkaa puoliksi, poista kivet sekä leikkaa aprikoosit viipaleiksi. Aseta mansikoiden ja aprikoosien palat salaatin keskiosaan. Pistä vielä pecorinon lastoja salaatin pinnalle ja lopuksi valuta pullosta salaatin pinnalle balsamikastiketta.

Koristele salaattilautanen basilikalla ja rosmariinilla. Tarjoile heti tuoreen patongin tai ciabatan kera.

***

Suveôhtuks vôib valmistada peenema salati, millel on mitmekülgne maitsemaailm. See teeb salatist pidulikuma ja pônevama. See on suunda andev retsept, sest salatipôhjaks vôib olla erinevaid salateid ja erinevat vigurpastat. Salatis vôib kasutada traditsiooniliselt magusat melot vôi arbuusi, aga mina valmistasin seekord salati pehmete ja magusate aprikoosidega. Vôib kasutada ka magusaid virsikuid. Ühe juustuna vôib kasutada mozzarellat, aga mina tahtsin seekord proovida ricotta juustu ja minu arust ricotta annab salatile mônusat pehmet ja sametist lisamaitset. Teise juustuna tugevamaitseline ja soolane pecorino juust aga toob ricotale vastukaalu. Salatis on ka kaks kastet, ürdi-ôli- ja tume balsamicokaste. Valmista ürdi-ôlikaste tugevamaitseline, nii et see annab korraliku maitsepommi pastale ja ära karda, rosmariin ja basiilik sobivad maasikate ja aprikoosiga hästi kokku. Üllata ennast ja oma sôpru toreda suveôhtu salatiga!

4 portsjonit
Valmistus 20 minutit

70 g salatit, kus on rucolat, spinatit ja punase peedi lehti
200 g vigurpastat
oliiviôli
soola

Ürdi-ôlikaste:
3 rosmariinioksa lehti
suur kimp basiiliku lehti
jahvatatud musta pipart
meresoola
umbes ½ dl oliiviôli
sidrunimahla

umbes 170 g ricotta juustu
90 g / 9 viilu ôhukäes kuivatatud sinki
6 suurt maasikat
2 suurt aprikoosi
pecorino juustu laaste
tumedat balsamicokastet
basiiliku lehti kaunistuse jaoks
rosmariinioksi kaunistuse jaoks

Loputa salat vee all ära ja kuivata see salatitsentrifuugis. Aseta salat sügavale salatitaldrikule.

Keeda pasta pakendi juhendi järgi oliiviôli ja soolaga maitsestud vees. Kurna vesi ära, loputa pasta kurnas külma vee all läbi ja kurna vesi ära ning kalla pasta suurde kaussi.

Haki rosmariin ja basiilik ning pane need uhmrisse. Lisa meresool ja pipar ning hôôru aineid nii, et ürtide aroomid eralduvad. Kalla uhmrisse oliiviôli ja lonks sidrunimahla ning sega ained omavahel läbi. Kalla ürdi-ôlisegu pasta hulka ja sega ôlisegu ning pasta omavahel läbi. Kalla pasta salati peale ja tasanda se sinna.

Tee igast singiviilust lehviku kujuline ja aseta need pasta peale ringikujuliselt. Lôika ricotast väiksed sektorid ja aseta need singiviilude vahele.

Loputa maasikad vee all, lôika kannad ära ja lôika maasikad tükkideks. Loputa ka aprikoosid, lôika pooleks, eemalda kivid ning lôika aprikoosid viiludeks. Aseta maasikate ja aprikooside tükid salati keskele. Pista veel pecorino laaste salati pinnale ja lôpuks nôruta pudelist salati pinnale tumedat balsamicokastet.

Kaunista salatitaldrik basiiliku lehtede ja rosmariiniokstega. Serveeri kohe värske baguette ja ciabataga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...