perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kanajauhelihapulla-vihanneskeitto - Kanahakklihapalli-köögiviljasupp


Tämän kanakeiton salaisuudena ovat sen isot sipulilla ja valkosipulilla sekä yrteillä maustetut vaahtokarkkipehmeät kanajauhelihapullat. Kanakeitot ovat aina niin hyviä. Ne silittävät vatsaa sisältäpäin, annavad elämän eliksiiriä ja voimaa ihmisille ja sopivat erinomaisesti kevääseen. Kanakeitto on myös sanaton viesti jos haluaa osoittaa rakkaalle ihmiselle arkisesti, mutta silti niin suloisesti, että huoli ja pitää hänestä. Toisesta ihmisestä välittäminen on arjen tekoja. Tämä on keitto, mistä pitävät ihmiset lapsesta vaariin. Tee oma arjen teko ja valmista kanakeittoa sinulle rakkaalle ihmiselle tai rakkaille ihmisille.

Noin 4-5 annosta
Valmistus 40 minuuttia

Kanajauhelihapullien taikina:
400 g kananpojan maustamatonta jauhelihaa
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
pippurinseosta
tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia
tuoretta ruohosipulia
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa

3 keskikokoista yleisperunaa
300 g / 1 pkt pakastettuja sadonkorjuunkasviksia tai muuta sopivaa vihannessekoitusta
200 g / 1 pkt pakastettuja herneitä, maissia ja paprikaa
1-2 pkt kanafondia
1 ½ l vettä
2 laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita

Valmista kanajauhelihapullataikina. Laita jauheliha kulhoon. Riko kananmuna ja lisää kulhoon. Hienonna yrtit ja lisää kulhoon. Lisää vielä pippuri ja suola. Kuori valkosipulin kynnet ja sipuli ja leikkaa paloiksi. Purista valkosipuli ja sipuli läpi valkosipulin puristimen ja lisää kulhoon. Sekoita aineet tasaiseksi jauhelihataikinaksi ja pyörittele taikinasta golfpallon kokoiset jauhelihapullat. Aseta ne lautaselle ja jätä ne maustumaan.

Kuori perunat, huuhtele vedessä ja leikkaa samankokoisiksi paloiksi. Kaada vesi kattilaan, aseta liedelle keskilämmölle ja silloin kun se on noussut kiehumaan, lisää kattilaan perunat ja anna perunoilla kypsyä pari minuuttia. Sen jälkeen lisää pakastevihannekset ja riippuen niiden keittoajasta anna niillä kiehua puolet siitä ajasta (minulla 6-8 minuuttia keittoaikaa, annoin kypsyä noin 4 minuuttia). Lisää joukkoon kanafondi, kokonaiset mustapippurit ja laakerinlehdet. Anna kypsyä noin 4 minuuttia ja sen jälkeen lisää kanajauhelihapullat sekä anna keitolla poreilla tasaisella keskilämmöllä kunnes lihapullat ovat kypsiä (ne ovat muuttuneet vaaleiksi ja nousseet pinnalle). Tarvittaessa kuori vaahto pinnalta pois. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää hienonnettuja yrttejä ja tarjoile heti.

***


Selle kanasupi saladusena on suured sipula, küüslaugu ja ürtidega maitsestatud vahukommi pehmed kanahakklihapallid. Kanasupid on alati nii mônusad. Need silitavad kôhtu seestpoolt, annavad elu eliksiiri ja jôudu inimesele ja sobivad suurepäraselt kevadesse. Kanasupp on ka sônatu sônum kui soovid kallile inimesele näidata argipäevaselt, aga armsal moel kui palju sa temast hoolid ja kui tähtis ta sinule on. Teisest inimesest hoolimine on argipäevaste asjade tegemist. See on supp, mis meeldib nii lastele kui vanavanematele. Tee oma argine tegu ja valmista kanasuppi sinule armsale inimesele vôi armsatele inimestele.

Umbes 4-5 portsjonit
Valmistus 40 minutit

Kanahakklihapallide taigen:
400 g maitsestamata kanahakkliha
1 kanamuna
½ dl riivsaia
piprasegu
värsket peterselli
värsket tüümiani
värsket murulauku
1 väike sibul
2 küüslaugu küünt
soola

3 keskmise suurusega kartulit
300 g / 1 pkt sügavkülmutatud sobivaid erinevaid köögivilju
200 g / 1 pkt sügavkülmutatud hernest, maissi ja paprikat
1-2 pkt kanafondi
1 ½ l vett
2 loorberilehte
musta pipra terasid

Valmista kanalihapallide taigen. Pane hakkliha kaussi. Löö kanamuna koor katki ja lisa muna kaussi. Haki ürdid ja lisa kaussi. Koori sibul ja küüslaugu küüned ja lôika need tükkideks. Pressi tükid läbi küüslaugu pressi kaussi. Lisa veel sool ja piprasegu. Sega ained omavahel läbi ja pöörita hakklihast golfpallisuurused hakklihapallid ning aseta taldrikule. Anna neil maitsestuda seal.

Koori kartulid, loputa vees ja lôika ühesuurusteks tükkideks. Kalla vesi potti, aseta see pliidile keskmisele temperatuurile ja siis kui vesi on tôusnud keema, lisa kartul. Anna kartulil küpseda paar minuutit. Lisa köögiviljad ja sôltuvalt nende keetmise ajast, anna neil keeda pool sellest ajast (minul oli pakendil 6-8 minutit ja andsin keeda umbes 4 minutit). Lisa kanafond, loorberilehed ja must pipar. Anna keeda keskmisel temperatuuri 4 minutit. Lisa kanahakklihapallid ja anna neil keeda kuni need on küpsed (muutunud valgeteks ja tôusevad pinnale). Vajaduse korral koori vahukulbiga vaht pinnalt. Kontrolli maitse ja lisa vajadusel maitseaineid. Lisa hakitud ürdid ja serveeri kohe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...