perjantai 7. helmikuuta 2014

Ruislimppu – Rukkileib


Postauksen sponsori on Helsingin Mylly.

1 ruislimppu
Valmistus noin 5 tuntia

Juuri:
5 dl kädenlämpöistä vettä
4 dl Myllärin Luomun ruisjauhoa
30 g tuorehiivaa
2 tl suolaa

Taikina:
3 ½ dl Myllärin Luomun ruisjauhoa
2 dl Myllärin Luomun leivontakarkeaa vehnäjauhoa
1 rkl ruokosokerisiirappia

Myllärin Luomun vehnäjauhoa


Kaada vesi isoon kulhoon ja liota hiiva sekä suola sen joukkoon. Lisää ruisjauho sekä sekoita se joukkoon. Jätä juuri tekeytymään 30 minuutiksi ja peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Sekoita taikinajuuren joukkoon loput jauhot ja siirappi sekä vaivaa taikina kunnolla. Ripottele pinnalle vehnäjauhoa, peitä taas kulho pyyhkeellä sekä anna taikinalla kohota kunnes se on kaksinkertainen.

Nosta taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta pyöreä taikinapallo sekä litistä sitä hieman. Ripottele vehnäjauhoa pinnalle sekä nosta taikinapallo uunin pelille leivinpaperin päälle. Peitä taas pyyhkeellä ja anna kohota 2-3 tuntia.

Paista 220 asteessa uunin keskitasolla 1 tunti kunnes leipä on kypsä. Kopauta leivän pinnalla, kuori on kova.

***


Postituse sponsor on Helsingin Mylly.

1 rukkileib
Valmistus umbes 5 tundi

Juuretis:
5 dl käesooja vett
4 dl Myllärin Luomu rukkijahu
30 g toorest pärmi
2 tl soola

Taigen:
3 ½ dl Myllärin Luomu rukkijahu
2 dl Myllärin Luomu nisujahu
1 sl roosuhkrusiirupit

Myllärin Luomu nisujahu

Kalla vesi suurde kaussi ja leota pärm ning sool vee sisse. Lisa rukkijahu ning sega see vee sisse. Jäta juuretis seisma 30 minutiks ja kata kauss puhta käterätikuga.

Sega juuretise sisse ülejäänud jahu ja siirup ning sôtku ühtlane tihe taigen. Raputa nisujahu pinnalle, kata kauss jälle rätikuga ning anna taignal kerkida kahekordseks.

Tôsta taigen jahusele lauale ja pöörita taignast ümar päts ning vajuta se veidi madalamaks. Raputa nisujahu pinnale ning tôsta päts ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Kata jälle käterätikuga ning anna kerkida 2-3 tundi.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 220 kraadis 1 tund kuni leib on küps. Koputa leiva koore peal, leib kumiseb.

Kuvan jauhot saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olevad jahud on saadud Helsingin Myllylt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...