maanantai 25. marraskuuta 2013

Sekavuokaleipä - Segavormileib

Postauksen sponsori on Helsingin Mylly. Yhteistyössä Helsingin Mylly ja Deski.

Myllärin Luomun marraskuun leivontakilpailun teemana on ”Kaikki alkaa juuresta”. Minä päätin leipoa sekaleipää, koska pidän siitä. Kaupasta ostan sitä usein ja syön sitä monen ruuan kanssa. Ikävä, ettei kuvasta näkee, miten leivän juuri elää ja kuplii silminnähden. Leivälle tuli kova rapea kuori ja se oli sisältä pehmeä ja vähän kostea. Leivän syömisen jälkeen oli vatsassa tasapainoinen hyvä olo. Maku oli 7-viljan hiutaleiden ansiosta vähän pähkinämäinen. Taisi käydä niin, että minä keksin itselleni oman sekaleivän ohjeen. Vaikka sen leipomisessa on muutaman vaihetta, silti sen valmistaminen on hyvin helppo.

1 vuokaleipä
Valmistus noin 2 tuntia

Juuri:
5 dl kädenlämpöistä maitoa tai vettä
3 dl Myllärin Luomun täysjyvävehnäjauhoja
30 g tuorehiivaa
1 tl suolaa

Taikina:
8 ½ dl Myllärin Luomun hiivaleipäjauhoja
1 dl Myllärin Luomun 7-viljan hiutaleita
Myllärin Luomun leivontakarkeaa vehnäjauhoja

Kaada yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen maito ja liota hiiva sen joukkoon. Lisää suola ja täysjyvävehnäjauhot sekä sekoita aineet tasaiseksi vellimäiseksi leivän juureksi, peitä kulho puhtaalla keittiön pyyhkeellä ja anna juurella tekeytyä noin 30 minuuttia.

Sekoita yleiskoneella juuren joukkoon 1 dl kerrallaan hiivaleipäjauhot. Neljännen dl:n jälkeen laita kone suurimalle teholle ja sekoita taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Taikinalle tulee parempi sitko. Laita kone taas pienemmälle teholle ja lisä loput hiivaleipäjauhoista 1 dl kerrallaan. Lopuksi lisää 7-viljan hiutaleet.

Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja ja anna sillä kohota kulho puhtaalla pyyhkeellä peitettynä kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Levitä öljyä vuokaan (pituus 26 cm).

Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä jauhoisilla käsillä vuoan pituinen taikinapötkö ja aseta se vuokaan ja anna vielä kohota
pyyhkeellä peitettynä noin 30 minuuttia kunnes nousee taikinan tuoksua ja taikina on kohonnut vuoassa.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia kunnes leipä on kypsä. Kopauta kuoren pinnalle, kuori on kova tai pistä pitkä puutikku leipään. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin on leipä kypsä.


***

Postituse sponsor on Helsingin Mylly. Koostöös Helsingin Mylly ja Deski.

Myllärin Luomun novembrikuu küpsetusvôistluse teema on ”Kôik algab juuretisest”. Mina otsustasin küpsetada segaleiba, sest mulle meeldib see. Poest ostan sageli just segaleiba ja söön seda mitmete toitudega. Kahju, et pildilt ei näe, kuidas leiva juuretis elas ja ajas mulle välja silmade all. Leivale tuli kôva rabe koor peale küpsetamise ajal ja see oli seest pehme ja veidi niiske. Leiva söömise järgi ei tulnud kôhtu ebameeldivat painavat ôhkutäis tunnet. Maitse oli tasakaalus ja tänu 7-vilja helvestele oli leival veidi pähkli maitset. Mina nuputasin välja oma segaleiva retsepti ja vaevalt enam poest segaleiba ostan. Kuigi leiva küpsetamisel on mitu etappi, mida peab teostama, selle valmistamine on väga lihtne.

1 vormileib
Valmistus umbes 2 tundi

Juuretis:
5 dl käesooja piima vôi vett
3 dl Myllärin Luomu täisteranisujahu
30 g toorpärmi
1 tl soola

Taigen:
8 ½ dl Myllärin Luomu pärmileivajahu
1 dl Myllärin Luomu 7-vilja helbeid
Myllärin Luomu nisujahu

Kalla köögikombaini kaussi käesooja piima ja leota pärm piima sisse. Lisa sool ja täisteranisujahu ning sega ained ühtlaseks leiva juuretiseks, kata kauss puhta köögikäterätikuga ja anna juuretisel olla umbes 30 minutit.

Sega köögikombainiga juuretise hulka 1 dl korraga pärmileivajahu. Neljanda dl:i järgi pane kombain kôige suuremale vôimsusele ja sega tainast môned minuutit. Taignale tuleb parem viskositeet. Pane kombain jälle väiksemale vôimsusele ja lisa ülejäänud jahu 1 dl korraga. Viimasena lisa 7-vilja helbed. Raputa taigna pinnale nisujahu, kata kauss köögikäterätikuga ja anna taignal kerkida kahekordseks.

Määri küpsetusvormile (pikkus 26 cm) oliiviôli.

Vormi jahuste kätega taignast vormi pikkune ümar päts ja aseta see vormi. Anna taignal vormis kerkida käterätiku all kuni tuleb taigna lôhna ja taigen on tunduvalt kerkinud.

Küpseta 225 kraadis ahju keskmisel kôrgusel 25-30 minutit kuni leib on küps. Koputa leiva peal, koor on kôva ja hääl kume vôi kontrolli pika puutikuga leiva küpsust. Pista puutikk leiva sisse, kui tikule ei jää tainast, siis see on küps.

Kuvan jauhopaketit on saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olevad jahupakendid on saadud Helsingin Myllylt.


2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Mun tekisi kovasti mieli leipoa omaa leipää, mutta kun yleiskone puuttuu, niin se vaivaamisen määrä aina hirvittää... Ehkä mun pitäisi kirjoittaa joulupukille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on hyvä, vaikka itse olen leiponut. Minä käytän yleiskonetta siksi, että taikinasta tulee tasaisempi. Se on nyt monta kertaa testattu. Kirjoita joulupukille, että haluat leipoa!!! Hah.hah-haa!!!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...