perjantai 17. toukokuuta 2013

Talonpoikaissalaatti parsalla - Talupojasalat spargeliga



Valmistin talonpoikaissalaatin espanjalaisella valmistusperiaatteella. Viime vuonna valmistin Tapas kirjasta samalla tavalla espanjalaisia tapaksia ja nyt valmistin vähän samalla periaatteella, aineksia erikseen kypsentämällä ja sitten pannulla yhteen sekoittaen, talonpoikaissalaatin parsalla. Sillä tavalla valmistettuna salaatti tuli täyttävä, mutta ei lainkaan rasvainen. En tiedä, onko se enää salaattia? Enemmän pyttipannua! Kananmunat keitin tuorekelmussa, niin miten Aki Wahlman meille Kevät- ja kesäjuhlatapahtumassa opetti.

4 annosta
Valmistus 1 tunti

noin 300 g vihreitä parsatankoja
10 keitettyä keskikokoista perunaa kuorineen
200 g herkkusieniä
140 -240 g pekonia
1 punasipuli
ruokaöljyjä
kevätsipulia
timjaminoksia
suolaa
mustapippuria
raastettua parmesaanijuustoa

100 g Napolitana mixia (sisältää rucolaa, mizunaa, punajuuren lehtiä, pinaattia)
10 kirsikkatomaattia

4 tuorekelmussa keitettyä kananmunaa
oliiviöljyä
soijakastiketta

Huuhtele salaatti ja tomaatit sekä linkoa ne salaattilingolla.

Keitä kananmunat tuorekelmussa. Aseta tuorekelmu pieneen kuppiin ja riko kananmuna sen sisälle, lisää öljyä ja soijakastiketta sekä sido tuorekelmunarulla tuorekelmu, millä oli sisällä kananmuna, kiinni. Valmista sillä tavalla 4 nyyttiä. Keitä kananmunia 4-5 minuuttia 100 asteisessa vedessä. Nosta kananmunat vedestä ulos lautaselle jäähtymään.

Kuori parsan varret latvasta tyveen ja leikkaa parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois.. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia tai riippuen siitä, miten paksut ovat parsan tyvet. Jätä parsa al denteksi. Nosta parsat vedestä siivilälle.

Paista pekoniviipaleet kuumalla paistinpannulla ja nosta ne lautaselle talouspaperin päälle, missä ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Puhdista herkkusienet, leikkaa ne neljään osaan ja paista pannulla kuumassa öljyssä kunnes ne ovat melkein kypsiä. Kuori sipuli ja leikkaa siitä reilunkokoiset suikaleet, lisää pannulle ja kypsennä herkkusienien kanssa. Leikkaa peruna lohkoiksi ja lisää pannulle. Leikkaa parsa ja pekoni paloiksi ja lisää pannulle. Lisää vielä suola, mustapippuri ja timjaminoksia. Kypsennä ja kääntele
aineita kunnes ne ovat tasaisesti lämpimät. Koristele pannu kevätsipulilla.

Kokoa annokset. Aseta yhdelle puolelle lautasia salaattimixiä ja halkaistuja kirsikkatomaatteja. Toiselle puolelle nosta lämmintä talonpoikaissalaattia. Avaa tuorekelmu kananmunien ympäriltä ja nosta ne puulastalla salaatin päälle lautaselle. Lisää suolaa, rouhittua mustapippuria ja parmesaanijuustoa (viimeisen voi jättää myös pois). Tarjoile heti.

***



Valmistasin talupojasalati hispaania valmistusviisil. Eelmisel aastal valmistasin Tapas kokaraamatust sama moodi hispaania tapakseid ja nüüd valmistasin veidi sama moodi, aineid eraldi küpsetades ja siis pannil kokku segades, talupojasalati spargeliga. Selliselt valmistatud salat tuli kôhtu täitev, aga mitte rasvane ja raske. Ei tea, kas see on enam salat? Rohkem panniroog! Kanamunad keetsin toidukiles nii, nagu Aki Wahlman meile kevade- ja suvepidude üritusel ôpetas.

4 portsjonit
Valmistus 1 tund

umbes 300 g rohelist spargelit
10 keedetud keskmise suurusega kartulit, millel on koor peal
200 g shampinjone
140 -240 g toorpeekonit
1 punane sibul
toiduôli
rohelist sibulat
tüümianioksi
soola
musta pipart
riivitud parmesanijuustu

100 g Napolitana mixi (sisaldab rucolat, mizunat, punapeedi lehti ja spinatit)
10 kirsstomatit

4 toidukiles keedetud kanamuna
oliivôli
sojakastet

Loputa salat ja tomatid ning kuivata need salatitsentrifuugiga.

Keeda kanamunasid toidukiles. Pane nelinurkne toidukile tükk väikse tassi sisse, löö kanamuna selle sisse, lisa sojakastet ja oliiviôli ning seo toidukilest valmistatud nööriga toidukile, mille sees oli muna, kinni. Valmista niimoodi 4 kinniseotud kanamuna. Keeda kanamunasid 4-5 minutit 100 kraadises vees. Tôsta kanamunad veest välja taldrikule jahtuma.

Koori spargeli varred lagvast kogu tüve ulatuses ja lôika tüvest vôimalikud kuivanud osad ära. Keeda spargelit soolaga maitsestud vees 5 minutit vôi sôltuvalt spargli tüve paksusest nii palju, kuni spargel on al dente. Tôsta spargel kurnale nôrguma ja jahtuma.

Prae peekoniviilud kuumal praepannil ja tôsta need taldrikule majapidamispaberi peale, kus üleliigne rasv imbub paberisse. Puhasta shampinjonid, lôika need neljaks ja küpseta pannil kuumas ôlis kuni need on peaaegu pehmed. Koori sibul ja lôika sibulast suured lôigud, lisa need pannile ja küpseta neid shampinjonidega koos. Lôika kartulid sektoriteks ja lisa pannile. Lôika spargel ja peekon tükkideks ja lisa samuti pannile. Lisa veel soola, pipart ja tüümianioksi. Prae ja sega aineid kuni need on tasaselt soojad. Kaunista rohelise sibulaga.

Tee portsjonid taldrikutele. Pane ühele poolele taldrikuid salatimixi ja pooleks lôigatud kirsstomateid. Teisele poolele taldrikutele tôsta sooja talupojasalatit. Ava toidukile kanamunade ümbert ja tôsta puulaastuga munad taldrikule salati peale. Lisa soola, pipart ja riivitud parmesaanijuustu (viimast soovi korral). Serveeri kohe.

4 kommenttia:

  1. Tämä salaatti käy ihan pääruoasta.
    Herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, näin on. Kävin netistä tarkistamassa, että voiko sille laittaa salaatin nimeä? Voi, koska se on talonpoikaissalaatti. Oli kyllä hyvä, kunnon maukasta ruokaa.

      Poista
  2. Minulle riittäisi kokonaiseksi ateriaksi. Kokeillaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni se onkin kokonainen ateria. Suosittelen lämpimästi! Kaunista kevättä!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...