lauantai 1. joulukuuta 2012

Teriyakimuikut – Teriyakirääbised


Muikut japanilaisessa teriyakikastikkeessa ovat mainiota näppiruokaa. Näin reseptiä lokakuun /2012 Anna lehdessä ja ihastuin siihen heti. Joitakin muutoksia olen tehnyt, mutta valmistamisen päälinja on sama kuten lehdessä. Suosittelen lämpimästi!

4 annosta
Valmistus noin 1 tunti

800 g perattuja muikkuja
2 dl korppujauhoja
1 ½ tl suolaa tarvittaessa
valkopippuria myllystä
voita
ruokaöljyä
1 iso punasipuli viipaleina
hienonnettua ruohosipulia tai kevätsipulia

Teriyakikastike:
1 dl soijaa
1 dl miriniä (makeaa riisiviiniä)
2 rkl sokeria
2 tl raastettua inkivääriä

Keitä kastikkeen aineksia pienessä kattilassa muutamia minuutteja ja anna jäähtyä.

Huuhtele muikut sekä kuivaa talouspaperilla.

Mausta korppujauhot suolalla ja pippurilla sekä sekoita aineet keskenään. (Tarkista teriyakikastikkeen maku. Silloin kun sinun mielestäsi siinä ei ole riittävästi suolaa, lisää korppujauholle suolaa). Pyörittele muikkuja korppujauhossa sekä paista niitä molemmin puolin keskikuumalla pannulla voi-öljyseoksessa kullanruskeiksi. Nosta muikut syvälle lautaselle sekä kaada päälle teriyakikastike (voit siivilöitä kastikkeen). Anna maustua 30 minuuttia. Käännä muikut kerran maustumisen aikana.

Muikkujen marinoitumisen aikana kuullota sipulia voi-öljyseoksessa sen verran että sipuli pehmenee, mutta jää al denteksi. Lisää suolaa ja valkopippuria, sekoita aineet keskenään. Valuta sipulista ylimääräinen rasva pois.

Nosta muikut tarjoilualustalle ja koristele ruohosipulilla. Kaada teriyakikastiketta pieneen dippikulhoon (voit siivilöitä kastikkeen) ja toiseen nosta sipulia. Tarjoile kylmän oluen kanssa.

***


Rääbised jaapani teriyakikastmes on maailma parim sôrmega söödav toit. Nägin retsepti oktoobri / 2012 Anna ajakirjas ja see meeldis minule esimesest pilgust alates. Väikseid muudatusi retsepti olen teinud, aga valmistamise pôhimôte on sama kui ajakirjas. Soovitan soojalt!

4 portsjonit
Valmistus umbes 1 tund

800 g puhastatud rääbiseid
2 dl riivsaia
1 ½ tl soola vajaduse korral
valget pipart veskist
vôid
toiduôli
1 suur punane sibul viiludena
hakitud murulauku vôi rohelist sibulat

Teriyakikaste:
1 dl sojakastet
1 dl mirinit (magusat riisiveini)
2 sl suhkrut
2 tl riivitud ingverit

Keeda kastme koostiosasid väikses potis môned minutid ja anna jahtuda.

Loputa rääbised vee all ja kuivata majapidamispaberiga vesi ära.

Maitsesta riivsai soola ja pipraga ning sega ained omavahel läbi. (Kontrolli teriyakikastme maitset ja alles selle järel lisa vajaduse korral soola. Kui kaste on liiga soolane , siis ei ole vaja soola riivsaiale lisada). Pöörita rääbiseid riivsaias ja prae need keskmise kuumusega praepannil vôi-ôli segus môlemalt poolt kuldpruuniks. Tôsta rääbised sügavale taldrikule ja kalla nende peale teriyakikaste (vôid kastme läbi kurnata). Anna marineerida pool tundi ja pööra kalasid ühe korra selle aja sees kastmes ringi.

Kui rääbised maitsestuvad, küpseta sibul keskmise kuumusega praepannil vôi-ôli segus. Küpseta sibulat ainult nii palju, et see muutub pehmemaks ja jääb al denteks. Lisa soola ja valget pipart. Kurna sibulast üleliigne rasv ära.

Tôsta rääbised serveerimise vaagnale ja kaunista murulauguga. Kalla teriyakikastet väiksesse dipikaussi (vôid kastme läbi kurnata) ja teise tôsta sibulat. Serveeri külma ôllega.

6 kommenttia:

  1. Rohkeaa kokeilua muikuilla, mutta miksi ei+

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teriyaki-lohi reseptejä löytyy, mutta miksei teriyakimuikkuja?! Rohkeasti vaan kokeilemaan. Minä tykkäsin mausta, ei mitään väkisin keksitty makuyhdistelmä.

      Poista
  2. Kyllä muikku taatusti teriyakinkin kanssa maistuu.
    Iloista ja jänskättävää adventinaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minunkin mielestä maistuu. Se on hyvä vaihtoehto perusmuikulle. Kaunista Adventtia sinullekin!

      Poista
  3. Nämä herättivät kiinnostuksen heti, piti nyt oikien ajna kanssa rauhassa tulla tutkailemaan uudemman kerran näitä. Synnyinkodissani olen tottunut muikkkuja monella tapaa käyttämään, vaan tällaisia en ole ennen saanut... sieppaan ohjeen heti mukaani kokeiltavaksi. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun ohje kiinnostaa. Teryiakimuikut ovat kokeilemisen arvoisia. Minä ihastuin siihen samantien.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...