sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Piparkakkukuppikakut – Piparkoogitassikoogid


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Maria Paldanius!

”Piparkakun makuiset kakut ovat amerikkalaisten suosikkeja. Niiden valmistamiseen käytetään muscovadosokeria ja melassia ja ne muistuttavat maultaan hiukan kotoisia pipareitamme. Melassia myydään luontaistuotekaupoissa ja muscovadosokeria marketeissa. Melassissa on jäljellä tavallista enemmän ruokosokerin kivennäis- ja hivenaineita. Tumma suklaakuorrute tekee kakuista jännittävän makuelämyksen. Ohje on leivontakirjasta Syötävän suloiset kuppikakut (Cheryl Lindblad, Mäkelä, 2010).” (Teksti kirjasta)

Amerikkalaiset piparkakkukuppikakut ovat pehmeitä pipareita, niissä on sopivasti mausteita, ei kovin dominoivasti ja ne eivät ole myös liian makeita. Meidän perheellemme maistuivat ne hyvin paljon. Minun mielestäni voisi olla peräti kaksinkertainen määrää kiillettä. Kirjan kuvassa näytti, että sitä on runsaasti, mutta minulla nipin-napin riitti sitä kaikille kuppikakuille.

12 keskikokosta tai 24 pienempää kuppikakkua
Valmistus 1 tunti + jäähtymisen aika

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
125 g sulatettua ja jäähdytettyä voita
2 dl tummaa muscovadosokeria
2 kananmunaa
6 rkl (ruokosokeri)melassia
1 dl vettä

Kiille:
½ dl kuohu- tai vispikermaa
100 g paloiteltua tummaa suklaata
1 rkl voita

talvikoristerakeita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään ja jätä seos odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa voi, muscovadosokeri, kananmunat ja melassi kunnolla sekaisin.
Lisää jauheseos vuorotellen veden kanssa ja vatkaa edelleen pari minuuttia. Jaa taikina paperivuokiin, jotka olet asettanut muffinipellin syvennyksiin. Kypsennä keskikokoisia kuppikakkuja 20-25 minuuttia ja pienempiä vähän lyhyemmän aikaa. Jäähdytä kakut ja kuorruta sen jälkeen tummalla suklaakiilteellä. Koristele talvikoristerakeilla.

Kiilteen valmistamisen ohje:
Kuumenna kerma kattilassa liedellä. Käännä levy nollaan, lisää suklaapalat kuumaan kermaan ja sekoita kunnes ne sulavat. Sekoita voi joukkoon ja jätä seos jäähtymään.

***


Tere tulemast, minu blogi lugejaks, Maria Paldanius!

”Piparkoogi maitselised tassikoogid on ameeriklaste lemmikud. Nende valmistamiseks kasutatakse muscovado suhkrut ja melassi ja need meenutavad oma maitselt veidi meie koduseid piparkooke. Melassi müüakse Soomes loodustoodetepoes ja muscovado suhkrut marketites. Melassis on alles tavaliselt rohkem roosuhkru mineraalaineid ja mikroelemente. Tumedast shokolaadist glasuur annab kookidele pôneva maitseelamuse. Retsept on soomekeelsest raamatust Syötävän suloiset kuppikakut (Cheryl Lindblad, Mäkelä, 2010), Söödavalt armsad tassikoogid.” (Tekst on raamatust)

Ameerika piparkoogitassikoogid on pehmed piparkoogid, nendes on sobivalt maitseaineid, ei liiga domineerivalt ja need ei ole eriti magusad. Meie perele need meeldisid. Minu arust vôiks olla kahekordne hulk glasuuri, sest minul piisas seda just-just kôigile tassikookidele.

12 keskmise suurusega vôi 24 väikest tassikooki
Valmistus 1 tund + jahtumise aeg

4 ½ dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl jahvatatud ingverit
2 tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud nelkki
125 g sulatatud ja jahutatud vôid
2 dl tumedat muscovado suhkrut
2 kanamuna
6 sl (roosuhkru) melassi
1 dl vett

Glasuur / läige:
½ dl vahukoort
100 g tükeldatud tumedat shokolaadi
1 sl vôid

talvedekoori kaunistamiseks

Pane ahi soojenema 175 kraadile. Sega nisujahu, küpsetuspulber ja maisteained omavahel ja jäta segu ootama. Vahusta teises kausis korralikult vôi, muscovado suhkur, kanamunad ja melass. Lisa jahusegu ja vett kordamööda ja vahusta veel paar minuutit. Jaga taigen paperivormidesse, mis on asetatud muffinsiplaadi kohadele. Küpseta keskmise suurusega tassikooke 20-25 minutit ja väikseid veidi vähem. Jahuta koogid ja kata shokolaadiglasuuriga. Kaunista dekooriga.

Glasuuri valmistamise juhend:
Kuumuta koor väikse poti pôhjas. Keera kuumus nullile, lisa shokolaad kuuma koore hulka ja sega kuni see sulab. Sega vôi hulka ja jäta segu jahtuma.

8 kommenttia:

  1. Oikein Mukavaa ja Makoisaa Joulua.

    VastaaPoista
  2. Tänan heade soovide eest ja soovin sama ka teisele poole Soome lahte!

    VastaaPoista
  3. Ma olen nii suur maiasmokk, et pean küll keegi kord proovima. Parem ongi, et sinu piparkoogitassi kogid ei ole nii ole eriti magusad. Inineme tuleb hästi toime ilma liiga magusata

    VastaaPoista
  4. Ihania! Hyvä vaihtoehto joulupöydällä :)

    VastaaPoista
  5. Hei! Kiitos teille kaikille kauniista sanoista! Ne kuppikakut ovat todella siksi hyviä, etteivät ole kovin makeita. Hyvää Uutta Vuotta 2013!

    Tere! Suur tänu teile kôigile ilusate sônade eest! Need tassikoogid on sellepärast head, et ei ole eriti magusad. Head Uut Aastat 2013!

    VastaaPoista
  6. Ihanaa uuttavuotta sinullekkin! :) Ompa aivan ihania piparkakkuherkkuja sinullakin täällä, NAM :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jo, kyllä, ne olivat tosi suloisia piparkakkukuppikakkuja. Mietin tässä, pitäisikö leipoa vielä toisen kerran.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...