sunnuntai 5. elokuuta 2012

Perinteinen kermainen lohikeitto 2 – Klassikaline soome koorene lôhesupp 2


Elokuussa täyttyy 1 vuosi siitä kun Lautasellesi on kaksikielinen ruokablogi. Ajattelin sen kunniaksi julkaista toisen kerran Perinteisen kermaisen lohikeiton ohjeen, koska se on Lautasellesi ruokablogin katsotuin ohje. Haluan, että se on saatavilla myös eestinkielisille lukijoille. Keiton valmistamisen periaate on sama kuin edellisessä ohjeessa, vaikka raaka-aineiden määrät ovat vähän toiset.

Noin 2,5 l
Valmistusaika 35 minuuttia

500 g lohifileetä (voi olla myös kirjolohta)
20 pientä varhaisperunaa
2 kevätsipulin valkoista osaa
2-4 dl kuohukermaa (voi olla myös ruokakermaa, kermaa maun mukaan)
3 laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita
kokonaisia maustepippureita
merisuolaa
tilliä
kevätsipulin varsia
sitruunamehua
nokare voita

Poista lohifileestä kylkiruodot ja nahka. Leikkaa lohen lihasta samankokoiset isot kuutiot. Pese perunat ja leikkaa ne kahteen. Pese sipuli ja leikkaa siitä suikaleet.

Kaada kattilaan noin 1 l vettä ja kun se alkaa kiehua, silloin lisää peruna ja suola. Anna perunoilla kypsyä kunnes ne ovat melkein pehmeitä. Lisää sipuli ja mausteet (paitsi tilli ja kevätsipuli). Anna perunan ja sipulin kypsyä näin kauan, kunnes ne ovat lähes pehmeitä. Lisää lohikuutiot. Kun keitto alkaa uudestaan kiehua, kouri pinnalta vaahto. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että kaikki keiton ainesosat ovat veden peitossa. Anna keitolla kypsyä kunnes peruna, sipuli ja lohi ovat kypsiä. Loppuvaiheessa lisää kerma, voipala ja loraus sitruunamehua. Anna kiehua keskilämmöllä muutaman hetken ja lisää hienonnettu tilli ja kevätsipuli. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Syö Saaristolaisleivän kanssa.

Katso myös Perinteinen kermainen lohikeitto 1.

***


Augustis täitub 1 aasta sellest, kui Sinu taldrikule on kakskeelne toidublogi. Otsustasin selle auks avaldada teise korra Klassikalise soome koorese lôhesupi retsepti kahes keeles, et retsept oleks kättesaadav ka eestikeelsetele lugejatele. See supp on Sinu taldrikule blogi kôige vaadatum retsept. See on Soome supiklassika, väga tuntud Soome saarestikes. Seda pakutakse sageli vabaôhu kogunemistel, näiteks kui käimas on valimiskampaaniad, siis parteid pakuvad lôhesuppi turgudel kogunemiskohtades kuulajatele. Supist on veidi eri variatsioone, aga see supp on väga lähedane sellele, mida kord sôime Helsingi restoranis Merimakasiini. Lôhet ja kartuleid peab olema 1:1 ning supil peab olema hea koorene maitse.

Umbes 2,5 l
Valmistus 35 minuuttia

500 g lôhefileed (vôib olla ka vikerforellifileed)
20 väikest värsket kartulit (talvehooajal supikartulit)
2 värske mugulsibula noort mugulat (talvehooajal mugulsibulat)
2-4 dl rôôska koort (vôib olla ka toidukoort, koort maitse järgi)
3 loorberilehte
musti terapipraid
vürtsi
meresoola
tilli
rohelise sibula varsi
sidrunimahla
tükk vôid

Eemalda lôhefileelt suured külgluud ja nahk. Lôika lihast samasuurused suured kuubikud. Pese kartulid ja lôika need kaheks. Pese sibul ja lôika sellest viilud.

Kalla umbes 1 l vett kastrulisse ja kui see hakkab keema, siis lisa kartulid ja sool. Anna kartulitel keeda kuni need on peaaegu pehmed. Lisa sibul ja maitseaineid (väljaarvatud till ja roheline sibul). Anna küpseda nii kaua kuni kôik on pehmed. Lisa lôhekuubikud. Kui supp hakkab uuesti keema, koori vaht pinnalt. Lisa supi tegemise ajal vajaduse korral vett, sest seda peab olema nii palju, et kôik ained oleksid vee all. Anna supil keeda kuni kôik ained on pehmed. Lôpus lisa koor, vôitükk ja veidi sidrunimahla. Anna supil keeda veel keskmisel kuumusel môned hetked. Lôpuks lisa hakitud till ja roheline sibul. Kontrolli maitse. Lisa vajaduse korral soola.

Söö musta leivaga (Eesti must leib meenutab Soome Saarestikuleiba, millega lôhesuppi sageli süüakse).

6 kommenttia:

  1. Helppo versio, huomattavasti paremman makuisen saat kun keität lohen selkäruodosta ja evistä liemen, jota käytät veden asemasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Olen tietoinen siitä, että kalan selkäruodoista keitetty liemi antaa ihan toisen maun keitolle. Jos tekisin ison erään keittoa ja menisin torille hakemaan kokonaista lohta tai juuri niitä ruotoja, silloin valmistaisin keiton toisella tavalla. Tämä tässä on n.s. marketin lohifileen versio. Tarvittaessa minun versiolle voi lisätä kalaliemikuution.

      Poista
  2. Onnea kaksikielisyyden vuosipäivälle!
    Kermaisaa lohisoppaa, njam.
    Viihtyisää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ajattelin vaan, että voisin tämän ohjeen julkaista, koska se on katsotuin ohje. Kaunista viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Olen etsinyt kermaista lohikeiton reseptiä, ja tässähän se on! Kiitos :)

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...