perjantai 17. helmikuuta 2012

Vihannesmuhennos savupotkalla - Köögiviljahautis suitsukoodiga




FIN

Tämä Vihannesmuhennos savupotkalla on aika samanlaista ruokaa kuin eestiläinen Ühepajatoit. Kasslerlihan sijaan olen käyttänyt savupotkaa. Tämä ohje on vielä viime vuodesta kotoisin. Löysin kerran yllättäen lähikaupan hyllystä savupotkapaloja ja nostin ne saman tien koriin. Savupotkat ovat hyvin harvinaisia hyllyissä. Savupotkaa sopii syödä Laskiaisen aikana, vaikka minä en ole valmistanut siitä hernekeittoa vaan olen valmistanut vihannesmuhennosta. Muhennuksessa voi käyttää vielä savustettua kylkeä.

Annoin mausteilla ja yrteillä tuhdisti potkalle lisäpotkua, koska liha oli aika rasvaista ja mielestäni sitä oli mahdollista runsaalla kädellä maustaa. Rasvainen liha kantaa voimakkaan maun. Mielestäni tässä ruoassa timjami ja rosmariini eivät ”riidelleet” keskenään ja rosmariinia laitoin vähemmän muhennukseen. Kaiken kaikkea, tämä on maukasta ja täyttävää ruokaa lumiseen talveen.

3 l

Valmistusaika 2 tuntia potkan keittämistä + 1 tunti ja 30 minuuttia muhennuksen valmistamista

3 savustetun potkan palaa / noin 700 g
200 g pakasteherneitä
¼ keskikokoista keräkaalia ohuina suikaleina
4 keskikokoista porkkaa paloina
3 keskikokoista naurista paloina
5 keskikokoista yleisperunaa paloina
tuoretta tai kuivattua timjamia maun mukaan
tuoretta tai kuivattua rosmariinia maun mukaan
nippu hienonnettua persiljaa
nippu hienonnettua ruohosipulia
rouhittua valko-, viher- ja mustapippuria
merisuolaa
muutama laakerinlehteä

Ensiksi keitä potkan paloja noin 2 tuntia kattilassa vedessä. Ei tarvitse lisätä suolaa, koska liha on riittävästi suolainen. Kuori pinnalta vaahto ja lisää tarvittaessa keittämisen aikana kattilaan vettä, koska potkapaloilla pitää olla veden peitossa. Tarkista lihan kypsyys terävällä veitsellä. Nosta reikäkauhalla potkapalat liemestä vadille ja anna niillä jäähtyä. Siivilöi liemi.

Voit keittää potkapalat edellisenä päivänä ja säilyttää lihan ja liemen yön yli jääkaapissa. Liemen päälle muodostuu paksu kerros rasvaa. Sen voi kuoria pois, koska lihaan jää vielä sen jälkeen ihan riittävästi rasvaa. Paloittele liha ja leikkaa muhennukseen potkasta parhaat lihapalat.

Kaada lihan keittoliemi ja 1 l vettä isoon kattilaan. Anna sen mennä kiehumaan ja ensiksi lisää sinne porkkana. Anna kypsyä muutaman minuutin. Sen jälkeen lisää nauris ja kaali. Anna kypsyä muutaman minuutin. Lisää suola ja laakerinlehdet sekä kääntele muhennosta kattilassa. Nestettä pitää olla koko muhennoksen valmistamisen aikana kattilassa sen verran, että ainekset ovat veden peitossa. Viimeisenä lisää herneet ja peruna. Anna sen nousta kiehumaan ja hauduta sen jälkeen muhennosta keskilämmöllä. Kuori tarvittaessa vaahto. Lisää pippurisekoitus ja laakerinlehdet sekä anna hautua keskilämmöllä kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää potkapalat ja kääntele muhennosta. Tarvittaessa lisää vettä ja suolaa. Hauduta muutaman minuutin. Vasta loppuvaiheessa lisää yrtit.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka.

+++++++

EST

See köögilviljahautis suitsukoodiga on samasugust toitu kui on eesti ühepajatoit. Kaelakarbonaadi asemel olen kasutanud suitsukooti. See retsept on eelmisest aastat pärit. Leidsin oma suureks üllatuseks meie lähipoe letilt suitsukooditükke ja tôstsin need ühes silmapilgus oma ostukorvi, sest Soomes on üsna haruldane leida suitsukooti poeletilt. Tôenäöliselt leidub neid pôllumajandustootjate turgudel, aga sinna mina nii sageli ei satu. Suitsukoot sobib Vastapäevaks, kuigi minä ei valmistanud sellest hernesuppi, ja valmistasin köögiviljahautise. Hautises vôib kasutada veel suitsetatud seakülge.

Mina andsin maitseainetega ja ürtidega suitsukoodile tublisti lisahoogu, sest liha on rasvane ja minu meelest seda oli vôimalik helde käega maitsestada. Minu arust selles toidus tüümian ja rosmariini ei ”riidlenud” omavahel, rosmariini lisasin vähem. Suitsukoot kannab tugevad maitsed välja. See on maitsvat toitu lumisesse talve.

3 l

Valmistamise aeg 2 tundi koodi keetmist + 1 tund ja 30 minutit hautise valmistamist

3 suitsukoodi tükki / umbes 700 g
200 g sügavkülmutatud herneid
¼ keskimise suurusega peakapsa ôhukesi viile
4 keskmise suurusega porgandit tükeldatuna
3 keskmise suurusega naerist tükeldatuna
5 keskmise suurusega söögikartulit tükeldatuna
värsket vôi kuivatatud tüümiani maitse järgi
värsket vôi kuivatatud rosmariini maitse järgi
kimp hakitud peterselli
kimp hakitud murulauku
värskelt jahvatatud valget, rohelist ja musta pipart
meresoola
môned loorberilehed

Kôigepealt keeda kooti umbes 2 tunti kastrulis vee sees. Soola ei ole vaja lisada, sest kooditükid on soolased. Eemlada vahukulbiga vaht ja lisa keetmise ajal vajaduse korral vett, sest kooditükid peavad olema keemise ajal vee all. Kontrolli liha pehmust terava noaotsaga. Tôsta kooditükid leemest vaagnale ja anna neil jahtuda. Kurna leem.

Vôid keeta kooditükid eelmisel päeval, säilitada liha ja leent üle öö külmkapis. Leeme peale tuleb paks rasvakiht. Selle vôib ära koorida, sest liha on niigi sobivalt rasvane. Tükelda liha ja lôika hautisesse sellest paremad tükid.

Kalla liha keeduleem ja 1 l vett suurde potti. Anna sellel minna keema ja kôigepealt lisa porgand. Anna haududa môned minutid. Selle järel lisa naeris ja kapsas. Anna jälle haududa môned minutid. Lisa sool ja loorberilehed ning sega ettevaatlikult hautist. Vedelikku peab olema kogu hautise valmistamise ajal potis nii palju, et ained on vedeliku all. Viimasena lisa herned ja kartul. Anna jälle hautisel minna keema ja vähenda siis pliidiplaadi temperatuuri ning anna haududa kesmisel temperatuuril. Vajadusel koori vaht pinnalt. Lisa piprasegu ja loorberilehed ning anna haududa keskmisel temperatuuril kuni köögiviljad on pehmed. Lisa kooditükid ja sega hautist ettevaatlikult. Vajaduse korral lisää vett ja soola. Anna minna hauduma ja hauta hautist môned minutid. Viimasena lisa ürdid.

Serveerimise ettepanek: Pearoog.

2 kommenttia:

  1. Tosi värikästä ja maukasta ateria! En koskaan nähnyt savupotkaa kaupassa, se on varmasti harvinainen!

    VastaaPoista
  2. Hei Piparipulla! Tämä muhennos on hyvää ruokaa, erittäin hyvä on se silloin kun kesän lopussa tulee jo uutta satoa ja muhennoksen voi valmistaa uuden sadon vihanneksista. Savuliha sopii siihen erittyisen hyvin. Valitettavasti savupotka on harvinaista Suomessa. Toisen kerran näin Ison Omenan City Marketissa pienen lihajalostamon tiskillä kokonaisen ison potkan, mutta mulla ei ollut pakastimessa tilaa ja jätin ostamatta.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...