lauantai 22. lokakuuta 2011

Borssikeitto keräkaalista ja naudanlihasta - Borsisupp värske kapsa ja veiselihaga



FIN

Lihan keittoaika 1 tunti ja 40 minuuttia
Borssikeiton pohjan valmistus 30 minuuttia
Sen lisäksi keiton esivalmitustyö 30 minuuttia

4 l

Voit jaksottaa borssikeiton valmistamisen. Voit edellisenä päivänä keittää keittolihan, leikata siitä kuutiot sekä säilyttää ne keittoliemessä kannellisessa rasiassa tai kulhossa yön yli jääkaapissa. Toisena päivänä voit valmistaa borssikeiton pohjan ja keiton. Myös borssikeitosta on hyvin paljon erilaisia ohjeita internetissä. Olen sellaista borssikeittoa syönyt Eestissä ja sillä on 3 perusmakua: suola, sokeria ja etikka, mitkä tekevät borssikeitosta borssikeiton. Sillä on niin hyvä ja leukoja pistävä makea-hapan maku, mikä kertoo, että keitto on hyvä. Borssikeiton voi valmistaa myös hapankaalista ja silloin on suositeltavana käyttää sianlihaa keiton valmistamiseen sekä etikan kanssa pitää olla varovaisempi (jos sitä lainkaan keiton valmistamiseen tarvitaan, koska happamuus tulee keitolle hapankaalista).

1 kg naudan keittolihaa (minulla iso pala naudan kylkeä, missä oli runsaasti lihaa, ostin sen lähikaupan lihatiskiltä)
suolaa
vettä


Borssikeiton pohja:
600 g / 1 iso lohko keräkaalia ohuina suikaleina /tai punakaalia
3 isoa porkkanaa ohuina suikaleina
8 keskikokoista tuoretta punajuurta ohuina suikaleina / punajuurta pitää olla reilusti, koska ne antavat keitolle värin, sinulla pitää arvioita punajuuren määrä verrattuna muihin juureksiin
1 keltasipuli ohuina suikaleina / tai punasipulia
voin-rypsiöljyn sekoitusta
1 rkl ruokaetikkaa punajuurien kypsentämiseen, että punajuurissa säilyisi punainen väri

5 keskikokoista perunaa suikaleina
kokonaisia mustia pippureita
muutama laakerinlehti
½ lihaliemikuutiota
3 rkl ruokaetikkaa tai maun mukaan
suolaa
sokeria
hienonnettua persiljaa

smetanaa

Keitä keittoliha, lisää keittoveteen suola. Kuori vaahto pinnalta. Kun liha on kypsä, anna sillä jäähtyä sen verran, että siitä on hyvä leikata kuutioita. Anna myös lihaliemellä jäähtyä ja kaada se isoon kannelliseen rasiaan tai kulhoon. Kaada lihakuutiot liemeen, sulje rasia/kulho kannella ja säilytä liha/liemi jääkaapissa keiton valmistamisen saakka.

Valmista borssikeiton pohja. Kypsennä kuumalla voi-öljypannulla punajuuria kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää 1 rkl ruokaetikkaa ja vähän vettä. Kypsennä toisella kuumalla voi-öljypannulla porkkana ja sipuli kunnes ne ovat melkein kypsiä. Hauduta voissa ison kattilan pohjassa kaali melkein pehmeäksi, lisää kattilaan myös pari dl vettä. Lisää kattilaan punajuuri, porkkanan ja sipulin sekoitus, lihaliemi sekä sen verran vettä, että kaikki juurekset ovat veden peitossa ja vettä on sopivasti keittoa varten. Anna mennä keitolla kiehumaan, kuori vaahto pinnalta jos sitä tulee. Lisää suola, pippuri ja laakerinlehdet. Anna keitolla kypsyä sopivalla keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Sen jälkeen lisää perunat ja lihakuutiot sekä tarvittaessa vielä vettä. Lisää ripaus sokeria, 3 rkl ruokaetikkaa ja ½ kuutio lihalientä. Kypsennä keittoa keskilämmöllä ja tarkista sen maku. Borssikeiton maun tekevät muiden keiton raaka-aineiden makujen taustalla tasapainossa olevat suola, sokeri ja etikka. Lopuksi lisää hienonnettu persilja.

Tarjoile borssikeittoa smetanan kanssa.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka.

++++

EST

Liha keetmise aeg 1 tund ja 40 minutit
Borsisupi pôhja valmistus 30 minutit
Sellele lisaks supi eelvalmistustöö 30 minutit

4 l

Vôid jagada borsisupi valmistamise etappideks. Vôid eelmisel päeval keeta supi liha, lôigata sellest kuubikud ning säilitada need lihaleemes kaanega kausis vôi karbis külmkapis. Teisel päeval valmista borsisupi pôhi ja tee supp valmis. Borsisupist on väga palju erinevaid retsepte internetis. Olen sellist borsisuppi söönud Eestis ja sellel on 3 pôhimaitset: sool, suhkur ja äädikas, mis teevad borsisupist bosrsisupi. Sellel on nii hea ja lôugadesse torkav magushapu maitse, mis räägib sellest, et supp on hea. Borsisupi vôib valmistada ka hapukapsast ja siis on soovitatav kasutada sealiha supi valmistamiseks ning äädika kasutamisega peab olema ettevaatlik (kui seda üldse supi valmistamiseks vajatakse, sest hapusus supile tuleb hapukapsast).


1 kg veise supiliha (minul oli suur tükk veise külge, mis oli palju liha, ostsin selle oma st lähipoest lihaletilt)
soola
vett

Borsisupi pôhi:
600 g / veerand keskmisest valgest peakapsast / vôi punasest kapsast
3 suurt porgandit ôhukeste pikkade lôikudena
8 keskmise suurusega värsket punapeeti ôhukeste pikkade lôikudena / punapeeti peab olema palju, sellepärast et see annab supile punase värvi, peab arvestama punapeedi hulga vastavalt muude juurviljade hulgale
1 mugulsibul ôhukeste lôikudena / vôi punast sibulat lôikudena
vôi-rüpsiôlisegu
1 sl toiduäädikat punapeedi küpsetamiseks, et punapeet säilitaks oma värvi

5 keskmise suurusega kartulit pikkade lôikudena
terveid musti pipraterasid
môned loorberilehed
½ lihaleemekuubikust
3 sl toiduäädikat vôi maitse järgi
soola
suhkrut

hakitud peterselli

hapukoort

Keeda supi liha, lisa keeduvee sisse sool. Koori vahukulbiga vaht pinnalt. Kui liha on pehme, anna sellel jahtuda niipalju, et sellest on hea lôigata kuubikud. Anna ka lihaleemel jahtuda ja kalla se suurde kaanega kaussi vôi karpi. Pane lihakuubikud sinna sisse, pane karp vôi kauss kaanega kinni ja säilita külmkapis supi valmistamiseni.

Valmista borsisupi pôhi. Küpseta kuumal vôi-ôlipannil punapeet kuni see on peaaegu pehme. Lisa 1 sl toiduäädikat ja veidi vett. Küpseta teisel kuumal vôi-ôlipannil porgand ja sibul. Hauta suure supipoti pôhjas vôis kapsas peaaegu pehmeks, kalla potti hautamise ajaks ka paar dl vett. Lisa potti punapeet, porgand ja sibul, lihaleem ning nii palju vett, et kôik juurviljad on vee all ja vett on sobivalt supi jaoks. Anna supil minna keema, koori vaht ja lisa sool, loorberilehed ja pipar. Anna supil keeda tasaselt keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa supile kartul ja liha ning vajaduse korral veel vett. Lisa veidi suhkrut, 3 sl toiduäädikat ja ½ kuubikut lihaleent. Keeda borsisuppi keskmisel kuumusel ja kontrolli selle maitse. Borsisupil maitse teevad muude ainete maitsete taustal tasakaalus olevad sool, suhkur ja äädikas. Viimasena lisa hakitud petersell.

Serveeri borsisuppi hapukoorega.

Tähelepanu: Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit.

4 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  2. Hei Tupu! On kyllä. Borssikeiton valmistaminen on iso työ, enemmän viikonlopun projekti, mutta se kannattaa. Taas sunnuntai-ilta ja uusi työviikko alkamassa. Hyvää uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Tyttären kummitäti on Odessasta ja hän opetti meidät borssikeiton maulle.
    Hän on asunut briteissä liki 10 v ja tätä täytyy tehdä ennen kuin loma loppuu.
    Ihanaa ehtoota!

    VastaaPoista
  4. Tarina - ukrainalainen borssikeitto on varmasti erinomaista, niitä eri vaihtoehtoja on varmasti kymmeniä. Minun borssikeiton ohje on taas äidiltäni omilla pienillä sovelluksilla ja tykkään siitä kovasti. Suuri urakka keiton valmistaminen on ja kovin usein sitä ei valmista (niin miten lihaseljankkaa), mutta joskus tulee himo. Kaunista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...