tiistai 20. syyskuuta 2011

Muhkea omenapiiras - Uhke ôunapirukas




FIN

Tämä muhkea omenapiirakka on syntynyt vahingossa. Vahingossa tulee hyviä onnistumisia. Halusin leipoa kaneli- ja omenapullia ja olin valmistamassa pullataikinaa monitoimikoneella. Tytär vieressä kyseli minulta jatkuvasti kaikenlaista, koska hänellä on nyt kyselyvaihe menossa ja minulla meni vehnäjauhon dl:n laskeminen sekaisin. Lisäsin taikinaan vehnäjauhoja 1 1/2 dl vähemmän kuin tavallisesti. Taikina kohosi erittäin hyvin, mutta se jäi liian pehmeäksi ja tarttui käsiin. Sitä ei ollut mahdollista kaulia. Tein silmäräpäyksessä suunnitelman muutoksen sekä otin kaapista esille ison kakku/piirakkavuoan ja päätin paistaa piirakan siellä. Halusin pelastaa mitä pelastettavissa on. Loput on historia. Söimme illallisen jälkeen kahvin kanssa pehmeää, suussa sulavaa ja muhkeaa omenapiirasta, puolisolta tuli heti lisätilauspyyntö sekä päätin, että leivon jatkossa useammin juuri sillä tavalla piiraita. Täytteeksi voi laittaa luumuja, marjoja, raparperia ja päärynää. Tyttärelle, joka oli ”pääsyyllinen” siihen onnistumiseen, maistui pehmeä pulla erittäin hyvin, hän oli syömisen aikana täysin hilja ja keskittynyt syömiseen sekä äidin korvat saivat hetkeksi lepoa.
P.S. Olen toisenkin kerran leiponut sitä omenapiirasta sekä onnistuin taas. Resepti toimii.

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g / 1 pkt tuoretta hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
150 g sulanut voita
halutessa voi lisätä kardemummaa

Täyte:
5 isoa omena paloina
voita
n. ½ dl kanelisokeria, näin paljon, että piirakkaan pinta on kanelisokerista ruskea
raesokeria


Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kaada kädenlämpöinen maito monitoimikoneen kulhoon. Murenna sinne hiiva ja liuota se maitoon. Lisää suola ja sokeri. Sekoita monitoimikoneessa joukkoon 7 dl vehnäjauhoja (lisää 1 dl kerrallaan ja anna koneella sen soittaa taikinaan, sen jälkeen lisää seuraava 1 dl jauhoja jne.). Anna koneella suurimmalla teholla pari minuuttia kunnolla sekoittaa taikinaa. Sen jälkeen jatkaa normaaliteholla/nopeudella. Lisää sulanut voi ja kun se on sekoittunut taikinaan lisää loput jauhosta. Kun taikina on tasainen ripottele sen päälle vähän vehnäjauhoja sekä anna taikinalla kohota monitoimikoneen kulhossa kooltaan kaksinkertaiseksi (minulla kohosi 1 h). Peitä kulho puhtaan keittiöpyyhkeen alle.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Voitele iso kakku/piirakkavuoka ja pane sen pohjalle leivinpaperin pala. Kaada taikina vuokaan ja levitä se tasaiseksi reunojen saakka. Aseta taikinan pinnalle pieniä voin paloja. Levitä tasaisesti omenapalat taikinan pinnalle täytteeksi sekä sirottele runsaasti omenien päälle kanelisokeria. Lopuksi koristele pinta vielä raesokerilla.

Nosta kakku/piirakkavuoka uuniin keskiritilätasolle ja paista omenapiirakkaa 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Pistä pitkä puutikku kakkuun, jos sille ei tartu raakaa taikinaa, silloin se on kypsä.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun, lasten juhliin, juhlapöydälle.

+++

EST

See uhke ôunapirukas on sündinud kogemata. Siis tuleb häid ônnestumisi. Tahtsin küpsetada kaneeli- ja ôunasaiu ja tegin köögikombainiga tainast. Minu tütar küsis kôrval kôiksuguseid asju minult, sest tal on nüüd küsimise aeg tulnud ja minul läks nisujahu dl:te arvestamine segamini. Lisasin taignale nisujahu 1 1/2 dl vähem kui muidu. Taigen kerkis eriti hästi, aga see jäi liiga pehmeks ja kleepus kätele ning seda ei olnud vôimalik rullida. Tegin ühes silmapilgus plaanimuutuse ja otsisin kapist üles oma suure tordi/pirukavormi. Otsustasin piruka küpsetada selle sees. Tahtsin päästä, mida päästä veel on. Edaspidine on juba ajalugu. Sôime perega ôhtusöögi järel kohviga pehmet, suussulavat ja uhket ôunapirukat, abikaasalt tuli kohe lisatellimus selle piruka tegemiseks ning otsustasin, et küpsetan sagedamini just niimoodi pirukaid. Täiteks vôib panna ploome, marju, rabarberit ja pirne. Tütrele, kes oli ”peasüüdlane” selles ônnestumises, maitses pehme sai eriti hästi, ta oli söömise ajal täiesti vaikselt ja süvenenud söömisse ja ema kôrvad said hetkeks puhata.
P.S. Olen teisegi korra küpsetanud seda pirukat ja ônnestusin. See taigen ”töötab”.

Saiataigen:
5 dl piima
50 g / 1 pkt toorest pärmi
1 ½ tl soola
2 dl suhkrut
9 dl nisujahu
150 g sulanud vôid
soovi korral vôib lisada jahvatatut kardemoni


Täidis:
5 suurt ôuna tükeldatult
vôid
u. ½ dl kaneelisuhkrut, nii palju, et piruka pind on kaneelisuhkrust pruun
raesuhkrut

Kasuta saiataigna tegemiseks toatemperatuurisoojasid koostisaineid. Kalla käesoe piim köögikombaini kaussi. Murenda sinna pärm ja leota se piima sisse. Lisa sool ja suhkur. Sega kööbikombainis piima hulka 7 dl jahu (lisa 1 dl korraga ja anna kombainil se segada taignasse, selle järel lisa järgmine 1 dl jne.). Anna kombaini suuremal kiirusel segada nôrka tainast paar minuutit, siis pane kombain jälle normaalsele kiirusele. Lisa sulanud vôi ja kui se on segatud taignasse, siis lisa lôpud jahust. Kui taigen on tasane raputa selle peale kaussi veidi jahu ja jäta taigen puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekorne (minul kerkis 1 h).

Pane ahi soojenema 200 kraadile.

Määri suur tordi/pirukavorm vôiga ja pane selle pôhjalle sobiv küpsetuspaperi tükk. Kalla taigen vormi ja levita se tasaseks vormi äärteni. Aseta taigna pinnale väikset vôitükke. Levita ôunatükid tasaselt taignale täiteks ja raputa palju kaneelisuhkrut ôunte peale. Lôpuks kaunista pind veel raesuhrukga.

Tôsta tordi/pirukavorm ahju keskmisele kôrgusele ja küpseta ôunapirukat 30 minutit vôi nii kaua kuni see on küps. Kontrolli küpsusastet pika puutikuga, kui selle ei jää toorest tainast, siis on pirukas küps.

Tähelepanu: Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoit, maiustamiseks, laste peolauale, peolauale.

3 kommenttia:

  1. Heti alkoi tekemään mieli. Tykkään kovasti pullasta ja ohjeellasi tulee samalla pulla ja piirakka :)

    VastaaPoista
  2. Lapset ovat fiksuja ja äidit neuvokkaita!
    Hmm ... mietin, jotta kumpaa kokeilen omppupannaria vai tatä piirakkaa.
    Noh, kaksi kiloa omenoita mahdollistaa molemmat XD.
    Ainakin vinkkaan ohjeesta mestarileipuri vävylle.
    Värikkäitä unia!

    VastaaPoista
  3. Omenaminttu ja Tarina! Haluan lisätä, että minulla oli taikinan valmistamisen aikana juokseva voi, niin sulanut. Ehkä myös se teki taikinan pehmeäksi. Tämä pulla tai piiras tuli murea ja oli sitä myös jäähtyessä. Tavallinen pulla on kuiva ja kovettuu. Joka tapauksessa hyvä onnistuminen ja onnellinen vahinko. Kotimaisia omenia riittää joulun saakka, niin että ehtii leipoa vielä kaikenlaista omenista. Kaunista viikonloppua teille!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...