keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Rosalindan kananmaksapatee












Rosalinda on mummoni. Hänen reseptinsä mukaan olemme valmistaneet sitä kananmaksapateeta juhlapöytiin ainakin kolmen sukupolven aikana. Jos tyttäremme tulevaisuudessa innostuu siitä reseptistä, silloin hän on jo neljäs sukupolvi.

Sain pateeta 2 pientä kulhoa (halkaisija 11 cm) juhlapöytää varten ja yhden pienen muovirasian arkikäyttöön.

Valmistusaika 1 tunti ja 45 minuuttia

2 pkt / 600 g Chick'n pakastettua broilerin maksaa
noin 300 g porsaan etuselkää / voi olla kylkeä tai sellaista porsaan lihaa, missä on jonkun verran rasvaista lihaa
2 keskikokoista porkkanaa
2 pientä keltasipulia
1 iso kokonainen valkosipulinkynsi
suolaa
sokeria
jauhettua muskottipähkinää
voita
rapsiöljyä

Ruskista pannulla öljyssä porsaan liha ja nosta se kattilaan kiehuvaan veteen kypsymään.

Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynsi. Leikkaa porkkanoista isot palat ja lisää kattilaan. Leikkaa yhdestä sipulista palat ja samoin lisää kattilaan. Leikkaa iso valkosipulinkynsi kahteen osaan ja yksi puoli siitä laita kattilaan. Lisää suola. Kypsennä lihaa ja juureksia keskilämmöllä kunnes liha ja juurekset ovat pehmeät.

Poista broilerin maksasta kalvot ja isot suonikohdat. Ruskista maksa pannulla öljyssä. Kun liha on kypsä, silloin lisää kattilaan broilerin maksan palat ja kypsennä niitä vaan sen verran, että ne ovat kypsiä, eivät ole sisältäpäin enää punertavia. Lisää vettä tarvittaessa sen verran, että maksa on myös melkein veden peitossa. Nosta kattila liedeltä pois ja nosta reikäkauhalla juurekset, liha ja maksa isolle lautaselle. Siivilöi liemi.

Jauhaa kaikkia aineita lihamyllyssä kaksi kertaa, silloin pateemassasta tulee hienoa ja tasaista. Jauhaa joukkoon myös 1 raaka keltasipuli ja toinen puolikas raakaa valkosipulinkynttä.

Kaada pateemassa kulhoon, lisää tarvittaessa suolaa, ripaus sokeria, ripaus muskottipähkinää ja keitinlientä noin 4 rkl. Voi lisätä palan huoneenlämpöistä voita. Vaahdota puulusikalla pateeta näin kauan kunnes se on tasainen ja kuohkea. Se vaalenee hieman. Pateella pitää olla sopivasti paksu ja kaikilla mauilla pitää olla tasapainossa.

Lusikoi patee kulhoihin.

Huom! Tässä ohjeessa pitää muista muutaman asian: pitää olla 2 osaa broilerin maksaa ja 1 osa porsaan lihaa. Jos sinulla on rasvaista lihaa, silloin ei tarvitse välttämättä lisätä loppuvaiheessa voita, mutta jos on rasvatonta lihaa, silloin on hyvä lisätä voita, mikä tekee pateesta pehmeämmän. Patee tuoksuu voimakkaasti.

3 kommenttia:

  1. Ihana nimi mummollasi! Loistavia tällaiset suvulta perityt ohjeet ja kiva kun laitat niitä tänne meille muillekin.
    Tätä pateeta tekisi kyllä mieleni kokeilla, vaikuttaa niin herkulliselta. Ja helpottaa joulukiireitä, kun sen voi pakastaa. Saas nähdä ehdinkö. Otan ohjeen heti talteen.

    VastaaPoista
  2. Hei Omenaminttu! On kyllä ihana nimi mummollani. Hän oli myös kaunis ja ihana vanha ihminen. Häntä katsoessa ikääntyminen ei tuntunut kauhealta ajatukselta. Tietenkin, patee hieman kärsii pakastamisesta, mutta mitäs teet kun tämä vuonna ovat pyhät viikonloppuna. Jää lyhyt valmistusaika eikä joululomaa ole minulla tulossa. Pitää etukäteen valmistella juhlaruokia. Sitä paitsi meillä juhlitaan vielä ennen joulua Joulutyttömme 2 v. syntymäpäivää, niin että kiirettä pitää. Parasta olisi kun saisi pateen jääkaapista suoraan joulupöydälle.

    VastaaPoista
  3. P.S. On kyllä hyvä patee. Parhaita mitä olen syönyt.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...