tiistai 6. heinäkuuta 2010

Smoky peri-peri’n possu salaatin ja kookoskerma-kastikkeen kanssa

Oi-oi-oi! Käsittämätöntä! Tästä jalkapallon dramaattisuus ja viihdearvo enää ei nouse! Jalkapallo on suuria tunteita! Oi-oi, mikä ilta tästä muodostuu! Ja oikea jalka puhuu! Tässä sitä draamaa, mitä jalkapallo parhaimmillaan tai pahimmillaan voi tarjota!

Huutolauseita jalkapallo-otteluiden tv-selostajien suusta








Oi-oi-oi, miten hot-hot-hot! Tästä se tulee. Että ehtisit ajoissa kotisohvan VIP-paikalle tv-ruutun eteen Jalkapallon MM-kisojen 2010 loppuottelua Etelä-Afrikasta Johannesburgista ensi sunnuntaina 11.7. klo 21.30 YLE TV2:lta seuraamaan, aloita smoky peri-peri’n possun, salaatin, kookoskerma-kastikkeen ja patonkien valmistamisella ajoissa!

Valmistus 2 tuntia (siitä 1 tunti possun filee on maustumassa)

1 iso annos per tosi iso jalkapallofani tai 2 keskikokoista annosta per 2 maltillista fania

Smoky peri-peri’n possu:
1 pkt maustamatonta porsaan sisäfileetä / n. 570 g
1 rkl Nomu’n smoky peri-peri maustetta (saatavana ainakin K-citymarketissa Espoon Isossa Omenassa)
0,5 rkl merisuolaa
loraus öljyä

Kastike:
200 ml Wok’n Roll’n kookoskermaa
pieni loraus sitruunamehua
ripaus suolaa
noin 1 rkl suomalaista Voi hyvin! luomuhunajaa
foliossa, missä oli porsaan filee, oleva lihaliemi

1 Red pepper (asteikko 4 10:sta) ja 1 Orange pepper (asteikko 3 10:sta) hollantilaisesta dutch chilli mix rasiasta Hollannin jalkapallon maajoukkueen kunniaksi, joka teki MM-kisoissa vallankumouksen kaatamalla puolivälierässä Brasilian 2:1 ja varmisti tiistaina finaalipaikan, kun se voitti Uruguayn välieräottelussa 3-2. Oranssi jyrää! Voit valita rasiasta itsellesi mieluisat pippurit, sisältää myös Red Habaneron (asteikko 10 10:sta)!!!

Salaatti:
1 ruukku jääsalaattia / Suomi
3 Chiquita’n Junior banaania / Ecuador
1 mini-ananas / Etelä-Afrikka
1 keskikokoinen punainen pippuri / Hollanti
1 iso appelsiini / Etelä-Afrikka
1 avokado / Etelä-Afrikka
1 tomaatti / Suomi
pala kurkkua / Suomi
(Voit salaatiksi ostaa myös muita Etelä-Afikkalaisia hedelmiä ja vihanneksia, mitkä sopivat possun kanssa. Minä sain marketista appelsiinia, avokadoa ja mini-ananaksen).

Lisäksi:
2 esipaistettua patonkia
Levitevinkki: ”Pystyt parempaan!”

Aloita ruoan valmistus porsaan fileestä. Levitä työtasolle leivinpariarkki ja sinne päälle smoky peri-perin ja merisuolan sekoitus (hienonna merisuolaa jonkun verran mortelissa). Pyöritä fileetä maustesekoituksessa ja hiero sitä fileelle. Tärkeä on, että mauste kuorruttaa tasaisesti koko fileen. Kääri filee paperiin ja pane se jääkaappiin maustumaan 1 tunniksi.

Pane uuni lämpenemään 150 asteeseen. Ota filee huoneenlämpöön siksi ajaksi kun uuni lämpenee. Kypsennä filee HK:n lihakoulun ohjeen mukaan.
Minä kyllä ruskistin fileen maustamisen jälkeen pannulla öljyssä, muistaakseni
Jamie Oliver tai Tina Nordström tekivät myös näin. Pidin myös vähän kauemmin fileetä uunissa, ihan siksi, että meillä syödään kypsää lihaa. Voit esim. tarkistaa lihan kypsymisasteen vaikkapa leikkaamalla siitä viipaleen, koska lopuksi kuitenkin leikataan filee viipaleiksi. Lihasta tuli mehevä ja murea, tosi hyvä. Suola ja peri-peri’a oli sopivasti. Hot-määrää voit nostaa kastikkeen chilillä.

Sen aikana kun filee jälkikypsyy foliossa valmista salaatti. Huutele kaikki salaatin ainekset. Revi isommat jääsalaatin lehdet kahteen. Leikkaa ananaksesta viipaleet ja ne kahteen, jäävät puolikuut. Poista ananaksen kova keskusta. Ruskista hieman ananasta ja banaaneja pannulla, missä ruskistit fileen. Pippurin makuu antaa hedelmille jännän lisämaun. Leikkaa paprikasta, tomaatista ja kurkusta reilut viipaleet. Leikkaa avokado kahteen ja poista veitsellä kivi, ota lusikalla avokadon liha kuoresta pois ja leikkaa reilut viipaleet. Kuori myös appelsiini ja leikkaa reilut viipaleet ja ne kahteen (saat puolikuut).

Valmista kastike. Valitse mieluisat chilit rasiasta, leikkaa ne pitkittäin halki, poista siemenet ja hienonna chili. Sekoita kulhossa keskenään kastikkeen aineet.

Leikkaa fileestä reilut viipaleet.

Kokoa iso annoslautanen. Aseta ison lautasen pohjalle salaatin lehtiä, niin että ne peittävät lautasen ja lehtien päälle aseta tasainen kerros vihannesten ja hedelmien viipaleita. Aseta niiden päälle possufileeviipaleita ja lusikoi kulhosta reilusti kastiketta kaiken päälle. Tee toinen samanlainen kerros.

Kastiketta jää vielä kulhoon. Voit dipata salaattia, fileeviipaleita ja patonkia siinä.

Voit paistaa esipaistetut patongit fileen uunista ottamisen jälkeen pakkauksen ohjeen mukaan.

Huom! Kaikilla viipaleilla on oltava reilunkokoisia sen takia, että se on sormiruokaa. Viipaleet pysyvät yhdenä palana ja sinulla ei tarvitse pelätä että ne hajoavat ja putoavat sohvalle tai lattialle. Voit rauhassa keskittyä jalkapallon loppuottelun katsomiselle. Ota kotisohvan VIP-katsomoon ruuan lisäksi mukaan pino servettejä sormien pyyhkimiseksi ja iso lasi vedellä. Se on yllättävän täyttävä annos. Siitä jää purtavaa vielä jälki-istuntoon, missä analysoidaan pelin lopputulosta.

Voit kypsennä fileen myös grillissä.

Tarjoiluehdotus: Jalkapallon MM-kisojen 2010 loppuottelun seuraamiseksi kotisohvalta ja muuten kesäiltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...